Ucraina a început exporturile de cereale către Europa cu trenul

Ucraina a început exporturile de cereale către Europa cu trenul
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2022

Traderii au exportat primele livrări de porumb ucrainean către Europa cu trenul, deoarece porturile sale la Marea Neagră sunt blocate în urma invaziei armatei rusești, a anunțat firma de consultanță în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ucraina este un mare producător și exportator mondial de cereale și uleiuri vegetale, însă oficialii și fermierii se așteaptă ca în 2022 recoltele și exporturile sale să scadă din cauza războiului. Înainte de război, Ucraina exporta lunar peste cinci milioane tone de cereale, scrie Agerpres.

Putin ar vrea să împartă Ucraina după modelul coreean CITEȘTE ȘI Putin ar vrea să împartă Ucraina după modelul coreean

Traderii și oficialii din agricultură spun că Ucraina, care încă are depozite semnificative de cereale, ar putea începe să le exporte cu trenul, pe la granița sa vestică.

"Primele loturi de mii de tone de porumb au fost deja exportate pe la granița terestră din Vestul Ucrainei. Dificultățile logistice persistă, oferta încă prevalează asupra cererii, dar prețurile încep să scadă", se arată în raportul APK-Inform.

Firma a informat că prețul porumbului ucrainean livrat la locul de destinație pentru cumpărătorii din Polonia și statele baltice este de 250 - 265 dolari pe tonă iar pentru cumpărătorii din Slovacia este de 275 dolari pe tonă.

Autoritățile ucrainene din domeniul transporturilor au anunțat că lunar ar putea fi exportate cu trenurile 600.000 tone de cereale din Ucraina către Europa.

APK-Inform estima săptămâna trecută că exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea totaliza 44 milioane de tone în perioada iulie 2021-iunie 2022.

Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului și peste 50% la uleiul de floarea soarelui și semințe oleaginoase.

Dar navele rusești nu permit navelor de tip cargo să părăsească porturile ucrainene, unde se află blocate aproximativ 100 de vase sub pavilion străin.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
cereale