ULTIMA ORĂ VIDEO Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei, care alimentează cu apă Crimeea și centrala Zaporojie, a fost aruncat în aer

ULTIMA ORĂ VIDEO Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei, care alimentează cu apă Crimeea și centrala Zaporojie, a fost aruncat în aer
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2023

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka și de provocarea unor inundații generalizate în sudul Ucrainei. Barajul, datând din epoca sovietică, este construit pe Nipru și alimentează cu apă Crimeea, dar și centrala Zaporojie, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele rusești au aruncat în aer barajul Nova Kahovka din regiunea ocupată Herson. Videoclipuri neverificate pe rețelele sociale au arătat explozii intense în jurul barajului și apă care iese în valuri. Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Nipru. Acesta deține o cantitate de apă egală cu cea din Marele Lac Sărat din statul american Utah și alimentează cu apă Crimeea, anexată de Rusia în 2014, dar și centrala nucleară din Zapororjie, aflată de asemenea sub control rusesc, scrie News.ro.

Companiile bulgare vor putea păstra stocuri de petrol în România CITEȘTE ȘI Companiile bulgare vor putea păstra stocuri de petrol în România

"Amploarea distrugerilor, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare", a precizat armata ucraineană pe Facebook.

Agențiile de știri rusești transmit că barajul a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce primarul orașului Nova Kahovka, controlat de Rusia, a acuzat de un act de terorism - expresia folosită de Moscova atunci când este vorba despre un atac al Ucrainei.

Nu a existat niciun "pericol critic" pentru instalația nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia - cea mai mare centrală nucleară din Europa - informează agenția de stat rusă TASS, care citează un oficial prorus din regiunea Zaporojie.

Șeful instalat în Rusia al regiunii Herson a declarat că a început evacuarea în apropierea barajului și că apa va atinge niveluri critice în decurs de cinci ore.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste informații, însă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va organiza o reuniune de urgență cu privire la explozia barajului Nova Kahova din sudul Ucrainei, a anunțat pe Twitter Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare.

Acordarea voucherelor de vacanță de la buget angajaților din sectorul privat - adoptată tacit de Senat. Posibilă eliminare a anumitor firme CITEȘTE ȘI Acordarea voucherelor de vacanță de la buget angajaților din sectorul privat - adoptată tacit de Senat. Posibilă eliminare a anumitor firme

Suspiciuni că acest baraj va fi aruncat în aer circulau încă din toamna anului trecut, când ucrainenii au acuzat rușii că au minat barajul și au cerut o misiune internațională de observare.

Între timp, Rusia a lansat un nou val de lovituri aeriene peste noapte asupra Kievului, iar Ucraina a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât peste 20 de rachete de croazieră în timp ce se apropiau de oraș.

viewscnt
Afla mai multe despre
nova kahovka
baraj