Ungaria anunță un acord pentru amânarea plăților către Gazprom

Ungaria anunță un acord pentru amânarea plăților către Gazprom
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2022

Compania de stat MVM din Ungaria a anunțat că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăților ce vizează livrările de gaze din iarnă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT ENERGY.forum - Investițiile în capacități noi să fie stimulate, datoriile - plătite, legislația – predictibilă, iar energia să ajungă mai direct la consumatori. Criza indică toate imperfecțiunile care existau în piață de 12 ani CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT ENERGY.forum - Investițiile în capacități noi să fie stimulate, datoriile - plătite, legislația – predictibilă, iar energia să ajungă mai direct la consumatori. Criza indică toate imperfecțiunile care existau în piață de 12 ani



După solicitarea din iulie a autorităților de la Budapesta, Gazprom a început să majoreze livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream. Astfel, factura Ungariei la gaze naturale a urcat cu 740 miliarde de forinți (1,78 miliarde de dolari).

"Pentru a atenua impactul creșterii prețurilor pe piață, MVM Group și Gazprom au fost de acord cu amânarea plăților pentru viitoarea perioadă de iarnă. Includerea temporară a opțiunii de amânare a plății în contract sporește marja de manevră a MVM în finanțarea și nivelul lichidității", se arată în comunicatul firmei ungare.

Creșterea notei de plată a importurilor Ungariei a majorat deficitul comercial, într-o perioadă în care exporturile țării încetinesc din cauza problemelor din zona euro-principalul partener comercial.

Banca Centrală a Ungariei a avertizat că deficitul de cont curent este "în zona de pericol" și a cerut Guvernului să stabilizeze finanțele.

Forintul, moneda cu cea mai slabă performanță din Europa centrală, care s-a depreciat cu 13% numai în acest an, înregistra luni un nou nivel scăzut record, un euro fiind cotat la 425 de forinți.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
gazprom