Mai mulți protestatari au fost arestați după ce zeci de mii de oameni au demonstrat la Belgrad împotriva unei planificate extracții de litiu în Serbia, relatează DPA. În urma unui apel din partea mai multor asociații de protecție a mediului, oamenii s-au adunat într-o piață centrală a capitalei sârbe sub sloganul „Nu vor exista mine”.
Între 24.000 și 27.000 de persoane au luat parte la protest, conform estimărilor poliției, în timp ce observatorii non-guvernamentali au estimat numărul demonstranților la aproximativ 40.000, transmite Agerpres.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Protestatarii au blocat traficul feroviar
Unii dintre protestatari au ocupat șinele de cale ferată în două gări din capitala sârbă, blocând astfel traficul feroviar acolo. Poliția a eliberat abia duminică dimineață cele două stații, unde au rămas grupuri mai mici de manifestanți. Un total de 19 protestatari au fost arestați.
Președintele Aleksandar Vucic a condamnat blocadele, dar a semnalat deschiderea la dialog, precum și un posibil referendum în legătură cu proiectul de extragere de litiu din Valea Jadar, în vestul Serbiei, unde se află cel mai mare astfel de zăcământ din Europa.
Această materie primă este importantă pentru producția de mașini electrice. În luna iulie a acestui an, Belgradul a dat undă verde pentru extracția litiului, după ce a oprit-o provizoriu cu doi ani în urmă, sub presiunea ecologiștilor.
Pe 19 iulie, guvernul sârb a semnat o declarație de intenție în prezența cancelarului german Olaf Scholz și a vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care își propune să permită extracția ecologică a acestui metal ușor foarte căutat din Valea Jadar.
Germania și UE urmăresc în primul rând să reducă dependența de China prin acest proiect. China controlează o mare parte din extracția și prelucrarea litiului la nivel mondial. Serbia este candidată la aderarea la UE, dar președintele Vucic menține, de asemenea, relații strânse cu Rusia.
CITEȘTE ȘI Turcia a deblocat accesul la Instagram Președintele Vucic: „Chiar cred oamenii că sunt prost și nebun?”
Vucic a spus că ocuparea gărilor nu a fost „o contribuție la democrație”, adăugând că dorește să discute cu persoanele care locuiesc în apropierea minei planificate.
„Pur și simplu nu înțeleg de ce oamenii din această țară vor să distrugă economia Serbiei”, a declarat el într-un discurs televizat. „Chiar cred oamenii din Serbia că sunt prost și nebun, că voi face ceva împotriva țării și poporului meu?”, a adăugat el.
Președintele nu a exclus posibilitatea unui referendum pe această temă, fie doar în regiunea afectată, fie în întreaga Serbie.
Potrivit ministrului de interne Ivica Dacic, 14 persoane au fost arestate în noaptea protestului sub suspiciunea de a fi comis infracțiuni. Trei persoane au fost reținut pentru infracțiuni, iar doi străini, pentru participarea la demonstrația din apropierea unor instituții importante ale statului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul a depășit 4%. Ministrul Finanțelor: Cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investițiiÎn ultimele zile, mulți oameni din peste 40 de orașe sârbești au demonstrat împotriva proiectului din Valea Jadar. Organizatorii protestului au anunțat noi blocaje de trafic în țară pentru zilele următoare, fără a oferi detalii.
Ecologiștii critică faptul că mineritul de litiu contaminează apele subterane cu metale grele și, prin urmare, reprezintă un pericol pentru alimentarea cu apă potabilă a localnicilor.