Zelenski, atac la Macron: Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri

Zelenski, atac la Macron: Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2022

Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un ''compromis'' între UE și Rusia, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, răspunzând astfel inițiativei președintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei ''comunități politice europene'', transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News

''Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri'', a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul portughez Antonio Costa, scrie Agerpres.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

''Pentru că, credeți-mă, nu ar fi vorba despre compromisuri cu Ucraina în Europa, ci despre un alt compromis între Europa și Rusia. Sunt absolut sigur. Este vorba despre influența și presiunea politică și diplomatică a oficialilor și lobiștilor ruși asupra deciziei unei țări europene de a susține sau nu Ucraina'', consideră președintele ucrainean.

Președintele Emmanuel Macron a declarat în intervenția sa din 9 mai cu ocazia Zilei Europei că Ucraina, țară atacată de Rusia, este deja ''membră cu inima a Uniunii noastre'', dar a atras atenția că procesul de aderare la UE ''durează mai mulți ani, în realitate mai multe decenii''.

Prin urmare, președintele francez a propus ca în paralel cu acest proces de aderare să fie creată o ''organizație europeană nouă'', din care să facă parte statele candidate pentru aderarea la UE, respectiv Ucraina, Republica Moldova și Georgia, precum și alte state care împărtășesc valorile democratice, precum Marea Britanie. ''Nu ne puteți ține la distanță!'', i-a replicat atunci președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

viewscnt
Afla mai multe despre
volodomir zelenski
emmanuel macron
uniunea europeana
ucraina
rusia