PROFIT NEWS TV Colliers: Bucureștiul se raliază trendului, în Cluj și Timișoara este cel mai mare recul de tranzacții, Iași are foarte mare potențial. La birouri în București - printre cele mai slabe trimestre post-pandemice

PROFIT NEWS TV Colliers: Bucureștiul se raliază trendului, în Cluj și Timișoara este cel mai mare recul de tranzacții, Iași are foarte mare potențial. La birouri în București - printre cele mai slabe trimestre post-pandemice
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2023

Primele trei luni din 2023 au adus o scădere a numărului de tranzacții cu apartamente comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal pe fondul creșterii dobânzilor la creditele ipotecare, spune, la PROFIT NEWS TV, Gabriel Blăniță, Associate Director Colliers România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„S-a întâmplat ceea ce ne așteptam să se întâmple odată cu creșterea dobânzilor din a doua parte a anului trecut. Vedem că, pe măsură ce dobânzile au părăsit nivelul minim record din ultimii ani, este mai greu pentru o parte dintre cumpărători să facă o achiziție. Iar o parte semnificativă din piață se bazează pe credit imobiliar. Astfel că, vedem un număr din ce în ce mai mic de tranzacții cu apartamente.

Un alt aspect esențial este situația macroeconomică care afectează în special bugetele de consum, bugetele de cheltuieli lunare. Când ne uităm la costurile cu locuința, ne uităm fie la chirie + întreținere, fie la o rată + întreținere, daca cumpărăm o proprietate cu credit. Am văzut că, în ultimul an și jumătate și costurile cu întreținerea au crescut destul de mult ceea ce îi face pe oameni să fie mai atenți cu bugetul locuinței”, spune acesta .

Creșterile de prețuri la apartamente au determinat o scădere a numărului de tranzacții în principalele orașe din țară.

„Și Bucureștiul se raliază trendului național, care a început descreșterea în a doua parte a anului trecut. În primele trei luni am avut undeva la 23% scăderi față de perioada similară a anului trecut la nivel de țară, București fiind foarte aproape, cu 22% mai puține tranzacții. Această scădere de 22% pe care am văzut-o în București în primul trimestru e mai puțin îngrijorătoare față de alte regiuni, unde vedem o piață mult mai puțin dinamică din punct de vedere al tranzacțiilor”, precizează Gabriel Blăniță.

PROFIT NEWS TV Mihaela Teleman, CEO Accountess: Statul încearcă să corecteze o nedreptate istorică CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mihaela Teleman, CEO Accountess: Statul încearcă să corecteze o nedreptate istorică

În Cluj-Napoca și Timișoara, primele trei luni ale anului au adus cel mai mare recul a numărului de tranzacții.

„În Cluj-Napoca, mare parte se datorează prețului foarte mare la care au ajuns apartamentele. De altfel, acolo avem și cel mai mare preț mediu din țară, avem și chirii foarte scumpe. Și, pentru că piața nu a ținut pasul cu evoluția prețurilor, avem din ce în ce mai puține tranzacții. Vedem că și față de 2021 vânzările au scăzut semnificativ ceea ce va duce la o reechilibrare a pieței pe termen scurt și mediu”, afirmă el.

„La Iași ne uităm ca la un oraș cu foarte mare potențial de dezvoltare. De câțiva ani reușește să atragă din toată zona Moldovei populație tânără, studenți, e un centru universitar foarte mare și orașul cu cea mai tânără populație. Și asta vine cu avantaje pentru companii. Iar investițiile în infrastructură deblochează potențialul latent pe care regiunea l-a avut”, mai spune Gabriel Blăniță.

El observă și destul de multă precauție în rândul dezvoltatorilor imobiliari, însă consideră că sunt „foarte puține motive de îngrijorare”.

„Chiar dacă vânzările au scăzut față de anul trecut, nu trebuie să luăm 2022 ca un benchmark pentru piața rezidențială, pentru că a fost un an al recordurilor. Ceea ce se întâmplă în prezent nu e foarte diferit de media ultimilor 5 ani. Și atunci, vedem mai degrabă o precauție din partea dezvoltatorilor, o atenție deosebită în a dezvolta planuri urbanistice, în a dezvolta terenurile pe care le au în portofoliu și am văzut în prima parte a anului trecut și mai puțin în a doua un interes foarte mare pentru a cumpăra terenuri noi”, afirmă acesta, adăugând că încrederea în piață pe termen mediu și lung este la cote înalte.

PROFIT NEWS TV Bogdan Badea, CEO eJobs: Piața muncii este pe alocuri înghețată. Companiile sunt în expectativă, iar candidaților le este teamă să facă o mișcare în acest moment CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bogdan Badea, CEO eJobs: Piața muncii este pe alocuri înghețată. Companiile sunt în expectativă, iar candidaților le este teamă să facă o mișcare în acest moment

„Perspectivele de dezvoltare pentru piața rezidențială, în special în București și în orașele mari sunt aici, fundamentele economice susțin o dezvoltare accelerată, iar faptul că vom avea o perioadă de câteva trimestru cu mai puține tranzacții nu îi face pe dezvoltatorii mari, cu tradiție să schimbe foarte mult planurile”, completează el.

Gabriel Blăniță observă mai multe schimbări în cazul dezvoltatorilor mici, care au un singur proiect.

„Sunt zone unde competiția e mare și acolo e dificil pentru un dezvoltator mic să poată să aibă randamentele pe care le avea în trecut. Însă, vedem că în general dezvoltatorii au fost foarte atenți cu terenurile pe care le-au cumpărat, cu potențialul zonei și nu vedem probleme în materie de livrare sau de continuare a proiectelor”, spune acesta.

Și activitatea de închiriere pe piața de birouri din București a înregistrat o încetinire în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada de redresare de după pandemie, cererea nouă scăzând aproape la jumătate față de primul trimestru al anului trecut, iar cererea totală s-a redus cu aproximativ 25%. Chiar și așa, având în vedere volumul solid de tranzacții aflate în discuții, se păstrează un optimism prudent și se așteaptă ca cererea de închiriere să crească totuși pe ansamblul întregului an față de 2022, presupunând că nu se vor înregistra șocuri externe negative foarte mari și că se menține tendința actuală de revenire treptată înapoi în birouri.

În primul trimestru din 2023 au fost livrați puțin circa 42.000 de metri pătrați de spații noi de birouri moderne în București, crescând stocul total la aproape de 3,37 de milioane de metri pătrați. Proiectele noi au fost faza a doua a One Cotroceni Park din zona Center West (34.500 de metri pătrați) și Muse al Primavera Development în zona Piața Presei Libere (7.500 de metri pătrați).

Mai departe, doar câteva clădiri de birouri importante urmează să fie finalizate în acest an, respectiv fazele 2 ale proiectelor @Expo al Atenor, U-Center al Forte Partner, precum și H Tudor Arghezi 21 al Strabag, însumând aproximativ 70.000 de metri pătrați, în timp ce calendarul pentru 2024 nu include livrări substanțiale, care să depășească 15.000 de metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
piața rezidențială
tranzactii apartamente
preturi apartamente
apartamente bucurești
apartamente cluj