Cât timp Europa continuă să fie dependentă de furnizorii de energie externi, facturile vor continua să crească. Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă, se așteaptă chiar la o dublare a facturilor față de anul trecut. Producția de energie trebuie să se mute în Europa.
La acest moment, Guvernul pregătește o nouă intervenție în facturi - VEZI AICI
„Având în vedere că Europa este dependentă în proporție de 70% de furnizorii de energie externi, facturile cetățenilor europeni vor crește în același trend. Vom discuta de facturi duble față de ceea ce am avut anul trecut, care va afecta și mai mult nivelul de trai, dar și diversele venituri la bugetul de stat, pentru că multe dintre țările europene au încercat să vină în sprijinul consumatorilor casnici și noncasnici, făcând cheltuieli din bugetul de stat pentru aceste zone energetice neprevăzute la începutul anului trecut”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dumitru Chisăliță, adăugând că plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze va însemna o diminuare a veniturilor pentru alte tipuri de activități.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Faptul că sunt tot mai puține resurse primare în momentul de față, acesta fiind și motivul principal al crizei energetice actuale, președintele Asociației Energia Inteligentă, atrage atenția că este necesară reorientarea către alte surse de energie cât mai repede.

„Trebuie să fim conștienți că un proiect în energie pe care îl începi astăzi, îl termini peste 4 ani. Dacă nu-ți propui de pe acum să vii cu niște proiecte viabile, nu faci decât să prelungești criza. Din punctul meu de vedere e nevoie de o reorientare către alte elemente, precum energia regenerabilă sau nucleară. În același timp, trebuie să încercăm să facem economii cât mai multe astfel încât gazele, petrolul, chiar și cărbunele să ne ajungă pe o perioadă cât mai mare de timp”, mai spune acesta.
Europa va avea nevoie de cantități imense de gaze înmagazinate pentru se pregăti pentru iarna următoare.
„Și ca atare trebuie să împărțim foarte bine măsurile pe termen scurt cu măsurile pe termen lung. Ele nu trebuie să se altereze unele pe celelalte, trebuie să se completeze și, în același timp, trebuie o focalizare cumva mai pronunțată pe măsurile pe termen scurt, bineînțeles, mergând în paralel cu măsurile pe termen lung”, precizează Dumitru Chisăliță.

El consideră că e foarte important ca România să profite de energia regională și să folosească acea sursă de energie pe cât de mult posibil.
„Trebuie să folosim cât mai mult din energia care este disponibilă într-o anumită zonă. În zonele în care nu avem nimic altceva, acolo să încercăm să venim cu niște completări. În acest sens am identificat zone în care energia geotermală poate fi folosită, sunt zone în care continuarea folosirii biomasei ar fi optimă, sunt zone în care continuarea folosirii gazelor ar fi optimă. Noi trebuie să înțelegem că viitorul nu va mai fi al unei singure resurse. Trebuie să valorificam cât de mult se poate resursele locale”, explică Chisăliță.