Un sistem de ambalaje reutilizabile integrat în domeniul comerțului online ar ajuta magazinele online să-și minimizeze costurile, să rezolve problemele legate de procurarea ambalajelor și de depozitarea acestora, dar și clienții nemulțumiți de plastice și de cutiile de carton mult prea mari decât conținutul lor, pe care trebuie să le arunce sau să găsească o soluție pentru a le recicla, spune Linda Vasilescu, co-fondatoare R-Create, la Profit TV.
„Punem la dispoziția magazinelor online din România un sistem de ambalaje refolosibile. Nu este vorba doar de punga în sine, pentru că ea este o soluție relativ simplă pe care sper ca în viitor să o folosească cât mai mulți, ci de o întreagă platformă care îi ajută pe retaileri să ocupe cât mai puțin loc în magazie cu ambalajele, să nu aibă probleme cu procurarea acestora când se termină și să răspundă nevoii consumatorilor care sunt din ce în ce mai mulți interesați de mediu. Există un efect de <<overpackaging>> în industrie pentru că toate lucrurile sunt pline de plastic, de folii cu bule și de multe cutii din carton care goale, mult mai mari decât conținutul lor. Atunci, consumatorii finali nu mai sunt mulțumiți de toată experiența asta și vor să scape de ele, să găsească o soluție să le recicleze”, specifică Vasilescu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Astfel, fondatorii R-Create pun la dispoziție magazinelor online, prin închiriere, ambalaje pe care le urmăresc pe platformă să vadă de câte ori sunt folosite. Retailerii utilizează acele ambalaje în depozitele lor pentru a livra produsele comandate clienților, iar când acestea ajung, consumatorul scoate conținutul și returnează curierului ambalajul.
„Acest model a fost testat deja cu librăria Cărturești și oamenii au fost foarte mulțumiți. Ca atare îl introducem în oferta permanentă și ne pregătim și cu alte magazine. Rezultatele pe care le-am obținut în România au fost mai mari decât ne-am așteptat. România pentru noi este un loc în care vrem să demonstrăm că sistemul acesta funcționează și să-l ducem apoi în vest. Avem în acest moment discuții cu un mare retailer de fashion din zona DACH (zonă care cuprinde țările Germania, Austria și Elveția) și cu IKEA pentru proiecte în zona scandinavă, ei acolo testează orice pentru că sunt cei mai inovativi ca și bază de clienți”, adaugă Vasilescu.
Co-fondatoarea R-Create susține că vrea să extindă afacerea și în afară României și să pregătească un serviciu care să se potrivească oricărei zone.
„Nu vrem să rămânem blocați într-o zonă care are specificuri. De exemplu, specificul României este că livrările online se fac prin curieri în timp ce în vestul Europei ele se fac prin sisteme poștale, DHL, și atunci trebuie să avem un produs care stă în picioare pe orice sistem de livrare pentru că, este clar, viitorul va sta în livrări online și atunci vom prinde mai mult din piață, având un produs robust sau un serviciu robust”, specifică Vasilescu.
În privința monetizării, Vasilescu spune că închiriază ambalajele magazinelor online la un preț comparativ cu cel al ambalajelor de unică folosință, iar, apoi, magazinele online pot decide dacă să ceară bani în plus clienților pentru returnarea ambalajelor.
„Magazinul online poate să ceară niște bani clientului pentru că până la urmă este un serviciu pe care îl face acestuia. Cineva trebuie să ia punga noastră pe care o avem la dispoziție și să o ducă înapoi pentru refolosire. Noi vrem să introducem și alte sisteme de retur cum ar fi punctele de colectare, care nu vor costa în mod sigur pentru consumatorul final pentru că el se va duce acolo să le depună”, mai spune Vasilescu.
Conform spuselor co-fondatoarei R-Create, în momentul de față compania pune la dispoziție magazinelor online ambalaje pentru cărți, fashion, IT&C, produse pentru bebeluși și alimente, o soluție simplă, care funcționează foarte bine, dar care nu asigură o protecție pentru produsele fragile, și plănuiește să introducă mai multe soluții pentru produsele valoroase pe care clienții să ke urmărească și pentru produsele fragile care trebuie protejate împotriva loviturilor.
„Ne așteptăm ca materialele să dureze undeva între 20 și 25 cicluri logistice depinzând de felul în care sunt tratate de către persoanele de pe lanțul logistic. Este foarte important să nu aduci lucruri din China când ești într-un astfel de business pentru că tu de fapt vinzi o minciună, creezi emisii de dioxid de carbon aducându-le de departe. Am discutat cu fabrica de lângă Satu Mare la care vom face următoarea tranșă și am stabilit un deal care înseamnă că atunci când ele ajung la sfârșitul vieții, se întorc la noi, noi le trimitem la ei să le recicleze și să le pună ca fiind parte din următoarea tranșă de producție. Există o rată destul de mare de refolosire la materialul acesta”, specifică Vasilescu.
Vasilescu susține că ei nu produc aceste ambalaje, ci sunt un integrator al unor soluții care încep să se dezvolte în lume. „Există start-up-uri în nordul Europei, în America care lucrează cu ingineri și fac R&D ca să găsească soluții pentru reutilizare. Noi vrem să le integrăm astfel încât în 3 ani, cam acesta este orizontul nostru până când ajungem la cota de piață așteptată, să acoperim cam 80% din ce se trimite pe online, se comandă pe online”.
Emisiunea Profit Live, moderată de jurnaliștii Oana Osman, redactor-șef Profit.ro, și Claudiu Vrânceanu, este transmisă atât pe site-ul www.profit.ro, cât și pe postul de televiziune Profit TV și pe pagina de facebook a Profit.ro, de luni până joi, începând cu ora 17.30, fiind o platforma în care lideri din mediul de business vorbesc despre situația actuală.
Postul Profit.ro TV este în grilele RCS, UPC, Telekom și poate fi urmărit și AICI.