Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce urmează a fi finanțat din fonduri UE de peste 30 miliarde euro destinate sprijinirii recuperării economice a statelor UE afectate de pandemia COVID-19, este o ocazie unică în 100 de ani pentru ca România să își modernizeze infrastructura critică energetică, însă implementarea sa pe partea de energie se va confrunta și cu piedici legate de capacitatea de planificare și execuție și de resursa umană specializată, a declarant la Profit TV confondatorul și CEO-ul grupului Adrem, Corneliu Bodea, totodată președinte al Centrului Român al Energiei (CRE).
Statul nu vede furnizorii privați de servicii de sănătate ca parteneri de dialog, o serie de anomalii se perpetuează în reglementările din domeniu, care fie întârzie să fie aprobate, riscând să lase fără acoperire legală activități în care s-au făcut investiții, fie se aplăcă neunitar în țară. Sunt câteva din semnalele de alarmă trase de Fady Chreih, CEO al Rețelei de Sănătate Regina Maria, într-un interviu acordat în emisiunea Profit Live. Deși cadrul nu este încurajator, compania sa va continua investițiile și anul acesta în infrastructură și echipamente medicale, după un an dificil, în care, în ciuda întreruperii activității în starea de urgență, a reușit să pivoteze către servicii cu cerere mare în pandemie și să crească în final cu 27% cifra de afaceri.
Criza sanitară a găsit multe din companiile românești aflate deja în stare de dificultate de câțiva ani. Pentru altele, cu situație financiară mai bună, a adus probleme noi. Pentru ambele categorii, decizia de restructurare trebuie luată cât mai rapid, fie că sunt necesare doar măsuri de prevenție, fie intervenții directe mai dure, spune Andra Olar-Caragea, CEO al CITR, într-un interviu acordat în emisiunea Profit Live, arătând și ce greșeli pot face ca o restructurare să eșueze, dar și ce soluții o pot face de success.
Digitalizarea și creșterea interesului consumatorilor pentru asigurările de sănătate și locuințe, tendințe care s-au manifestat în 2020, vor continua și în acest an, a apreciat la Profit TV directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), Alexandru Ciuncan.
Banca Comercială Română vedea, până de curând, o nouă scădere a dobânzilor în România până la jumătatea anului. Această oportunitate pare să fi dispărut din cauza temerilor inflaționiste la nivel global pornite din stimulul fiscal american, așa că în ultimele săptămâni dobânzile au luat-o în sus, explică Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.
Poșta Română a început anul trecut un proces de restructurare care a urmărit punerea activității pe baze sănătoase, astfel încât compania să rămână un jucător important pe piața de profil, a declarat la Profit TV directorul general al operatorului poștal național, Horia Grigorescu. Totodată, 2020 a fost anul în care compania și-a sporit atenția pe zona serviciilor de curierat și a reușit să ramburseze datorii istorice de 135 milioane de lei, devenind astfel o companie bancabilă, cu o capacitate superioară de contractarea de noi credite pentru investiții.
Peste 7.000 de firme cu datorii la stat de peste 1 milion de lei fiecare existau în România la finele anului trecut, datoriile lor cumulate apropiindu-se de 73 miliarde de lei. Dacă 4.500 dintre acestea au intrat deja în insolvență, restul de 2.600, care asigură traiul a circa 90.000 de angajați, plus multe altele, care au datorii mai mici de 1 milion de lei, trebuie ajutate și restructurate, a arătat, într-un interviu la emisiunea Profit Live, Vasile Godîncă-Herlea, Head of Business Development, Impetum Group. Mai multe metode de restructurare sunt la îndemâna comoaniilor în momentul de față, iar altele noi sunt în pregătire în proiecte legislative, a precizat acesta.
Introducerea obligativității decontării directe în cazul polițelor RCA va ajuta la îmbunătățirea situației pe această piață, a declarat la Profit LIVE directorul general adjunct al Allianz-Țiriac Asigurări, Aurel Badea. El spune că, pe termen lung, compartamentul clienților se va modifica și prețul își va pierde rolul fundamental în decizia șoferilor la momentul cumpărării unei polițe RCA.
Datele surprinzător de bune anunțate de INS pentru creșterea PIB în ultimul trimestru al anului trecut își găsesc o reflectare și în percepția managerilor români față de situația concretă a companiilor proprii, a arătat Andrei Cionca, CEO Impetum Grup, într-un interviu la emisiunea Profit Live. Indicele Confidex, publicat de Impetum Grup în aceeași zi cu noile date privind creșterea economică indică o îmbunătățire semnificativă a încrederii managerilor în ultimele trei luni din 2020, după așteptări anterioare extrem de pesimiste, pe fondul pandemiei, deși multe aspecte din situația companiilor și a economiei în general rămân problematice.
Existența unui dialog între reprezentanții statului, ai comunității de afaceri implicate și asociațiile de pacienți care sunt principalii beneficiari și deschiderea unor bănci private de plasmă, pentru acces public, cu permisiunea autorităților române, sunt câteva dintre soluțiile propuse de Florin Hozoc, CEO Besmax Life Solutions, la Profit TV.