AI-ul face diagnosticări la fel de bine ca medicii

AI-ul face diagnosticări la fel de bine ca medicii
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 26 sep 2019

Inteligența artificială a ajuns la același nivel de competență cu cadrele medicale atunci când vine vorba de stabilirea unui diagnostic pe baza analizelor imagistice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Un studiu realizat de Spitalul Universitar din Birmingham pentru a vedea la ce nivel se află în acest moment inteligența artificială raportată la competențele medicilor a ajuns la concluzia că AI-ul performează la fel de bine ca specialiștii.

Cercetătorii au luat în considerare toate studiile realizate anterior cu analize imagistice pentru a evalua și compara performanța inteligenței artificiale. Este vorba de 14 studii realizate din 2012 până în prezent.

Aceste studii folosesc un mare număr de analize etichetate cu afecțiunea stabilită de medici, pe care AI-ul este antrenat. Învățarea profundă, unul din subdomeniilor învățării mecanice, ajută AI-ul să înțeleagă și facă diferența între cazurile pe care le procesează.

Oamenii de știință propun un lift pentru transportul între Pământ și Lună CITEȘTE ȘI Oamenii de știință propun un lift pentru transportul între Pământ și Lună

În cele 14 studii analizate acum, s-a constatat că AI-ul a depistat corect afecțiunile în 87% dintre cazuri. Procentul în cazul medicilor a fost de 86%.

Cazurile în care nu a fost descoperită nicio afecțiune au fost catalogate corect de AI în 93% dintre cazuri. Cadrele medicale au făcut același lucru în 91% din situații.

De menționat că, pentru acuratețea comparației, medicii au pus diagnosticul exclusiv pe baza analizelor imagistice, la fel ca AI-ul. În situațiile reale, cadrele medicale au de regulă acces și la alte informații în urma discuțiilor și vederii pacientului.

Diagnosticarea cu ajutorul inteligenței artificiale nu este menită, cel puțin în viitorul apropiat, să înlocuiască cadrele medicale. Mai degrabă, aceasta poate fi folosită pentru a elibera resurse medicale ce pot fi folosite în alte situații și a ajuta medicii care se confruntă cu foarte multe cazuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
inteligenta artificiala
invatare profunda
medicina
diagnostic