Companii de pe piața distributiei de uși și a centralelor termice, amendate de Concurență pentru înțelegeri. Printre acestea sunt Dedeman, Arabesque și Ariston

Companii de pe piața distributiei de uși și a centralelor termice, amendate de Concurență pentru înțelegeri. Printre acestea sunt Dedeman, Arabesque și Ariston
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 17 sep 2016

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în sumă totală de 28,12 milioane de lei (6,32 milioane de euro) un număr de 41 de companii active pe piața distributiei de uși și pe piața distribuției centralelor termice și boilerelor pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale, a anunțat, sâmbătă, instituția la un seminar organizat la Sinaia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigațiilor având ca obiect înțelegerile prin care au fost fixate prețurile pentru produsele Porta KMI România (uși) și Ariston Thermo Romania (centrale termice).

Consiliul Concurenței a constatat că între fiecare dintre cele două companii și distribuitorii ei s-au încheiat contracte prin care stabileau prețurile de revânzare sau cotele de adaos comercial.

În acest fel, spune instituția, a fost restrânsă capacitatea distribuitorilor de a-și stabili singuri prețul de revânzare și s-a eliminat concurența prin preț dintre aceștia.

Astfel, Porta KMI România SRL și 24 distribuitori ai acesteia au fost sancționați cu o amendă totală de 15,06 milioane de lei.

Un număr de 11 companii au recunoscut participarea la înțelegerea anticoncurențială și au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

Consiliul Concurenței face recurs împotriva deciziei de reducere a amenzii aplicate Vodafone în 2011 CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței face recurs împotriva deciziei de reducere a amenzii aplicate Vodafone în 2011

Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor  Dedeman – 9,15 milioane de lei și Arabesque – 3,55 milioane de lei, urmați de Porta KMI Romania – 481.004 lei, Casa Noastra – 444.751 lei și Proges SRL – 471.593 lei.

În urma celei de a doua investigații, Ariston Thermo Romania și 15 distribuitori ai acesteia care activează pe piața distributiei centralelor termice si boilerelor au fost sancționați cu suma totală de 13,06 milioane de lei (aproximativ 2,9 milioane de euro) pentru fixarea preturilor de revânzare.

Din cele 16 companii sancționate, 15 au recunoscut participarea la înțelegerea anticoncurențială și au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate Dedeman SRL - 9,51 milioane de lei, Ariston Thermo Romania – 1,79 milioane de lei și Marelvi Impex SRL - 518.913 lei.

Legea Concurenței interzice orice înțelegeri între companii care denaturează concurența, în special cele prin care se stabilesc prețurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart piețele sau sursele de aprovizionare.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
amenzi
dedeman
arabesque
ariston