Cehia, cel mai mare deficit bugetar din istoria țării

Cehia, cel mai mare deficit bugetar din istoria țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2021

Deficitul guvernamental al Cehiei a deposit reperul de 1 miliard de euro.

Deficitul bugetar al Cehiei în anul 2020 a fost de 367,4 miliarde coroane (1,025 miliarde euro), cel mai mare din istoria țării, a anunțat ministrul Finanțelor, Alena Schillerová, potrivit Radio Prague International, preluat de News.ro. Înainte de pandemia Covid-19, economia cehă se bucura de o creștere economică mai mare decât majoritatea statelor din Uniunea Europeană, datorită politicilor economice solide, deschiderii față de investițiile străine directe și lanțurilor valorice globale care au contribuit la ridicarea productivității, a ocupării forței de muncă, a salariilor și a nivelului de trai, după cum a menționat OCDE într-un raport de țară în decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Din această sumă, 216,5 miliarde de coroane au reprezentat cheltuieli  pentru combaterea coronavirusului, inclusiv compensarea companiilor, a angajaților și a altor persoane. Guvernul a majorat, de asemenea, investițiile până la o valoare de 173 miliarde CZK, mai mari cu 34 miliarde coroane comparativ cu 2019. Este cel mai mare deficit atins de la înființarea Republicii Cehe.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Achizițiile de mașini electrice din Germania au crescut cu 200% în 2020, ca urmare a subvențiilor guvernamentale CITEȘTE ȘI Achizițiile de mașini electrice din Germania au crescut cu 200% în 2020, ca urmare a subvențiilor guvernamentale

Dar, în timp ce Cehia își poate permite să gestioneze un deficit bugetar mai bun decât majoritatea statelor membre, cheltuielile guvernului în timpul crizei au fost oarecum direcționate greșit, a declarat Lukáš Kovanda, economist șef la Trinity Bank și membru al Consiliului Economic Național, pentru Radio Cehia.

”După cum s-a menționat adesea, este absolut cel mai mare deficit din istoria țării. Nu putem fi mulțumiți de situație, dar condițiile au meritat acțiunile. Toate economiile avansate au datorii. Deci, acest lucru nu este nimic extraordinar, ci mai degrabă o restructurare a datoriilor. Totuși, cred că ar fi trebuit să se facă altfel. De exemplu, mai mulți bani de la casele de stat s-au cheltuit pe măștile pentru pensionari decât pentru compensația muncitorilor liber profesioniști. Pur și simplu a atras mai multă atenție. Și, deși pensionarii au fost grav afectați de izolare, lucrătorii independenți au suferit mai mult”, a spus el. Cu toate acestea, deficitul a fost încă mai mic decât maximul de 500 miliarde coroane aprobat de Parlament.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia