The Guardian scrie că grupul Louis Vuitton fabrică de fapt în Cisnădie pantofii "Made in Italy"

The Guardian scrie că grupul Louis Vuitton fabrică de fapt în Cisnădie pantofii "Made in Italy"
scris 17 iun 2017

Publicația britanică de stânga The Guardian a publicat sâmbătă, în ediția online, un material despre fabrica de la Cisnădie în care grupul francez Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), unul dintre cei mai mari jucători mondiali din industria luxului, ar fabrica încălțăminte de lux pe care o vinde apoi ca fiind "Made in Italy". Publicația susține că muncitorii fabricii ar fi plătiți cu 133 euro pe lună, deși salariul mediu net din România depășește 200 euro.

Sub titlul "Revealed: the Romanian site where Louis Vuitton makes its italian shoes" (Descoperire: locul din România unde Louis Vuitton își fabrică pantofii italieni), publicația britanică de stânga, citată de News.ro, relatează că LVMH a demarat producția la Cisnădie în 2002, pentru a profita de forța de muncă ieftină din România.

În prezent, fabrica de la Cisnădie, județul Sibiu, are 734 de angajați, plătiți cu 133 euro pe lună, susține The Guardian, care își bazează relatarea pe datele unui ONG - Clean Clothes Campaign.

În prezent, salariul minim brut din România este de 1.450 lei (317 euro, calculat la ultimul curs publicat de BNR), ceea ce corespunde unui salariu minim net de 1.065 lei (232 euro), cu circa 100 euro peste nivelul indicat de publicația britanică.

Potrivit The Guardian, LVMH vinde pantofii și cizmele produse la fabrica de la Cisnădie cu prețuri cuprinse între 570 euro și 2.060 euro pe piața mondială cu indicația "Made in Italy", deși "sunt fabricați în mare parte în Transilvania, o regiune cunoscută mai degrabă pentru vampiri decât pentru orice tradiție în producția de bunuri de lux".

Publicația admite, totuși, că LVMH acordă muncitorilor din România weekend-uri libere, plătește orele suplimentare și nu folosește produse chimice toxice pentru angajați.

Aceste condiții sunt obligatorii pentru orice companie în România, fiind prevăzute în legislația națională.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
louis vuitton
cisnadie
the guardian