ULTIMA ORĂ Fed majorează dobânda cheie la maximul ultimilor 22 de ani

ULTIMA ORĂ Fed majorează dobânda cheie la maximul ultimilor 22 de ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 iul 2023

Rezerva Federală (Fed) a SUA și-a reluat ciclul de înăsprire a politicii monetare, întrerupt luna trecută, citând inflația ridicată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Banca centrală americană a majorat rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, în intervalul 5,25%-5,50%, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Mutarea a fost anticipată la scară largă de economiști.

Este a 11-a creștere operată de la începutul actualului ciclu de înăsprire monetară, în martie anul trecut.

EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză - Jumbo a cumpărat un mall în România

De ce este importantLuna trecută, Fed a decis să mențină neschimbată dobânda de referință, după 10 majorări consecutive, dar a indicat că va relua înăsprirea monetară în cazul apariției unor riscuri ce ar putea împiedica atingerea obiectivelor privind inflația.

În comunicatul emis după ședința de politică monetară încheiată astăzi, Fed notează că inflația “rămâne ridicată”, în timp ce activitatea economică a crescut într-un ritm moderat.

 “Înăsprirea condițiilor de creditare pentru gospodării și întreprinderi este posibil să influențeze activitatea economică, angajările și inflația. Amploarea acestor efecte rămâne incertă”, potrivit băncii centrale, care a reitarat că va monitoriza foarte atent riscurile inflaționiste.

Principalii indici bursieri de pe Wall Street consemnau evoluții mixte după anunțarea deciziilor de politică monetară. S&P 500 se deprecia cu 0,2%, iar Nasdaq Composite înregistra un recul de 0,3%.

Dow Jones se aprecia modest, cu 0,06%. Dacă avansul se menține până la închiderea tranzacțiilor, Dow va înregistra a 13-a sesiune consecutivă de creșteri, cel mai îndelungat raliu de după 1987, potrivit Bloomberg.

Fed a transmis că este pregătită să-și ajusteze orientarea politicii monetare, după caz, în situația în care apar riscuri care ar putea împiedica atingerea obiectivelor privind aducerea inflației în intervalul țintit.

“Evaluările Comitetului (Comitetul Federal pentru Piața Deschisă - FOMC)  vor lua în considerare o gamă largă de informații, inclusiv statisticile privind condițiile de pe piața muncii, presiunile inflaționiste și așteptările inflaționiste, precum și evoluțiile financiare și internaționale”, potrivit comunicatului Fed.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda fed
dobanzi sua
crestere dobanzi