FOTO Noile uniforme ale Armatei Române

FOTO Noile uniforme ale Armatei Române
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2018

Noile prototipuri ale uniformelor Armatei Române, cele de oraș pentru Forțele Aeriene și Forțele Terestre, care marchează prima schimbare a acestora după 1948, au fost create de designerul Alexandru Ciucu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Uniformele au fost prezentate în premieră marți, în cadrul unui eveniment derulat la Cercul Militar Național, cu câteva zile înaintea sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire. La eveniment au fost prezenți și ministrul Apărării, Gabriel Leș, șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, precum și șeful Direcției logistice a Statului Major al Apărării, generalul de brigadă Constantin Negrea.

Designerul român consideră onorantă propunerea primită din partea Ministerului Apărării Naționale și a realizat întregul proiect pro bono, fără nicio pretenție financiară, scrie News.ro.

Bulgaria va face parte din spațiul Schengen din 2019, pentru început fiind vizate doar frontierele aeriene CITEȘTE ȘI Bulgaria va face parte din spațiul Schengen din 2019, pentru început fiind vizate doar frontierele aeriene

„Noul design al uniformelor, adresat momentan doar Forțelor Terestre și Forțelor de Aviație, pornește de la tradiția vestimentară a Armatei Române din cele două momente cruciale ale istoriei noastre recente - Războiul de Independență și Marea Unire de la 1918, și este desăvârșit cu influențe ale uniformelor militare din cele mai importante armate partenere NATO: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Italia și Franța. Îmi doresc ca militarii Armatei Române să poarte cu mândrie și cu demnitate aceste uniforme pentru că sunt gândite, studiate și create să îi pună în valoare din primul moment în care sunt observate. Sunt, de asemenea, făcute să fie comode, rezistente și practice”, a declarat Alexandru Ciucu.

FOTO Noile uniforme ale Armatei Române

"Este un proiect imens în care m-am implicat cu mare plăcere, pro bono, pentru că îl consider cadoul meu pentru țară într-un an centenar. În curând se împlinește un an fără regele Mihai, personal, dedic această colecție de uniforme memoriei Majestății Sale", a adăugat el.


Alexandru Ciucu a explicat noutățile în materie de design ale noilor uniforme: “Uniforma de oraș este purtată de militari în cadrul activităților de reprezentare ale Armatei Române, atât în acțiunile cotidiene legate de îndatoririle de serviciu cât și în cele cu caracter public și de ceremonie. Conform studiilor efectuate cu această ocazie la Muzeul Militar Național, vipușca de contrast este un element pe care îl găsim fără excepție, sub diferite culori, în uniforma românească, încă din 1832 și până în preajma primului război mondial. În acea perioadă are loc o schimbare majoră de design a uniformei de război, atât în România cât și la nivel internațional, în sensul simplificării și a creșterii utilității ei în mod special prin prisma capacității de camuflare. Apar pentru prima dată buzunarele exterioare, diferențiate ca design în funcție de grad; cele cu burduf și capac pentru ofițeri și generali și cele doar cu capac pentru subofițeri și soldați. Se păstrează acest element tradițional de diferențiere ierarhică și în construcția estetică a noilor uniforme".

Elementele moderne, preluate și reinterpretate, din uniformele principalilor parteneri NATO, vizează forma rotunjită a buzunarelor și culoarea uniformelor franceze, forma și mărimea chipiului englezesc, conceptul pantalonului în contrast cu vestonul, tipic armatei germane moderne, croiala cambrată specifică italienilor și stilul pălăriei militarilor femei americane.

Un element de noutate în uniformele armatei române este adus de faptul că gradele nu mai sunt diferențiate cromatic în funcție de armă. Ele au fond maro închis pentru toate forțele terestre și fond bleu pentru toate forțele aeriene.

FOTO Noile uniforme ale Armatei Române

Potrivit creatorului, țesătura propusă este un amestec de lână merinos și cordura. Cordura este o fibră sintetică, de înaltă tehnologie, special creată pentru a oferi o rezistență mai mare la acțiunea factorilor mecanici - frecare, rupere - dar și a celor de natură chimică - pentru stabilitate superioară a culorii la expunere solară sau la contactul cu diverși detergenți sau compuși chimici.

În funcție de specificul fiecărei categorii de forțe ale armatei, culorile noilor uniforme sunt diferite.

Forțele terestre: fond bej cu vipușcă bej pentru soldați și subofițeri și fond bej cu vipușcă maro închis pentru ofițeri și generali. Pentru o rezistență mai mare la murdărire, în cazul forțelor terestre există pentru toate gradele și varianta pantalonului sau a fustei de culoare maro închis. Acestea se pot folosi doar în timpul serviciului, nu pe stradă și nu la ceremonii.

Forțele aeriene: fond albastru închis cu vipușcă albastru închis pentru soldați și subofițeri și fond albastru închis cu vipușcă bleu pentru ofițeri și generali. Compoziția este de 40% lână și 60% cordura.

Atât pentru militarii din forțele terestre cât și pentru militarii din forțele aeriene, uniforma prezintă aceeași linie a croielii și aceleași elemente de construcție. Diferă doar culoarea și unele detalii de diferențiere ierarhică.

FOTO Noile uniforme ale Armatei Române

Este prima schimbare stilistică a uniformelor, după 1948, renunțându-se astfel la designul de inspirație rusească din ultimele decenii, și dorindu-se a se apropia, inclusiv la nivel de comunicare vizuală, de aliatele Armatei Române din cadrul NATO, dar și de o abordare modernă a materialelor și a croielii uniformei, de la pantalon până la chipiu.

FOTO Noile uniforme ale Armatei Române

Alexandru Ciucu a oferit Ministerului Apărării Naționale prototipurile noilor uniforme și un set complet de fotografii de înaltă rezoluție cu fiecare dintre acestea, urmând ca apoi să ofere pro bono tiparele și consiliere specializată în executarea uniformelor în serie, dacă aceasta va fi solicitată de Minister.

Alexandru Ciucu este, încă din anul 2010, furnizor al Casei Regale a Romaniei. În anul 2013 a fost ridicat la rangul de Maestru, grație creațiilor sale vestimentare și a serviciilor de Înaltă Croitorie oferite. 

Designerul a realizat în ultimii ani vestimentații pentru regele Mihai și principele Radu, precum și pentru președintele Klaus Iohannis. La nivel internațional, principele Albert de Monaco, regele Simeon al Bulgarilor, dar și mulți oameni de afaceri de pe Riviera Franceză au ales sa poarte costume realizate la comandă de Alexandru Ciucu.

viewscnt
Afla mai multe despre
armata romana
alexandru ciucu
uniforma