O insulă invadată de capre le oferă gratuit tuturor celor care le pot prinde

O insulă invadată de capre le oferă gratuit tuturor celor care le pot prinde
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2024

Pe micuța și îndepărtata insulă italiană Alicudi locuiesc doar aproximativ 100 de locuitori și, în mod ideal, tot atâtea capre sălbatice. Dar anul acesta, raportul dintre oameni și animale a devenit extrem de dezechilibrat, relatează CNN.

Insula este invadată de șase ori mai multe capre decât numărul dorit de locuitori și are mai multe animale pe cap de locuitor decât în orice alt loc unde sunt prezente astfel de animale. Ca urmare, primarul Riccardo Gullo face apel la oricine poate pune umărul la rezolvarea problemei, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Miliardarul Richard Branson și-a făcut publice evaluările școlare și a dezvăluit că avea dislexie nediagnosticată: Sper că acest lucru va inspira pe oricine ar putea avea dificultăți la școală chiar acum CITEȘTE ȘI FOTO Miliardarul Richard Branson și-a făcut publice evaluările școlare și a dezvăluit că avea dislexie nediagnosticată: Sper că acest lucru va inspira pe oricine ar putea avea dificultăți la școală chiar acum
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Gullo a declarat pentru CNN că nu-i pasă dacă cineva știe sau nu ceva despre creșterea caprelor atâta timp cât are o barcă pentru a le scoate de pe insulă după ce le prinde. El a declarat că programul "Adoptă o capră" a fost creat deoarece autoritatea locală nu vrea să sacrifice animalele, care au invadat zonele rezidențiale, au intrat în case, au rumegat tot ce au găsit prin parcurile publice, grădinile private și gardurile vii și au încercat să escaladeze zidurile de piatră care, de obicei, cedează sub greutatea lor.

Potrivit guvernului regional sicilian, caprele au fost introduse pe insulă în urmă cu aproximativ 20 de ani de către un fermier care apoi le-a eliberat. Timp de ani de zile, animalele - care nu sunt proprietatea nimănui - au pășunat singure pe versanții stâncilor din Alicudi și apar în aproape orice carte poștală cu insula vulcanică. Dar, lăsate în voia sorții, acestea s-au reprodus într-un ritm uimitor.

Netflix aduce sau readuce o serie întreagă de producții importante CITEȘTE ȘI Netflix aduce sau readuce o serie întreagă de producții importante

Oricine este interesat să ia până la 50 de capre poate face o cerere oficială către comunitate până la 10 aprilie, a declarat primarul, deși a adăugat că va prelungi termenul până când toate caprele vor fi adoptate. Solicitantul trebuie să trimită cererea prin e-mail către autoritatea locală și să plătească o taxă de timbru de 16 euro pentru a o face oficială.

"Am primit cereri de la zeci de persoane de când am anunțat acest lucru", a declarat Gullo, inclusiv de la un fermier din insula vecină Vulcano, care produce brânză de capră. "În mod ideal, am dori ca oamenii să încerce să domesticească animalele, mai degrabă decât să le mănânce", a adăugat el. Cu toate acestea, autoritățile nu vor face verificări cu privire la intențiile celui care adoptă caprele.

Odată ce i se vor repartiza caprele, cel care le adoptă are la dispoziție 15 zile pentru a le prinde și a le îndepărta de pe insulă.

Distribuirea cotelor de capre va continua până când efectivul de capre indigene se va reduce foarte mult. Câteva vor fi lăsate pentru a poza pentru turiști.

FOTO Ciucă și Bode, cu trenul spre Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Ciucă și Bode, cu trenul spre Brașov

Alicudi are cei mai puțini locuitori dintre cele șapte insule Eoliene - lanțul din largul coastei nordice a Siciliei care include Stromboli și Lipari.

Lăsând la o parte caprele, insula este, de asemenea, cunoscută pentru pâinea locală cu LSD, care a fost scoasă în afara legii în anii 1950, și este o escală turistică populară pentru bărcile cu pânze și pentru pasionații de vulcani, care pot vedea erupțiile constante ale vulcanului Stromboli din apropiere.

Insula cu teren accidentat are un mare con vulcanic ce se ridică din Marea Tireniană. Nu are hoteluri și nici drumuri. În schimb, transportul se face cu catâri și măgari care merg pe cărări abrupte, potrivit site-ului Visit Sicily.

Studiu: Traiul la oraș scade capacitatea de a ...digera fructele și legumele CITEȘTE ȘI Studiu: Traiul la oraș scade capacitatea de a ...digera fructele și legumele

Pe de altă parte, Alicudi nu este primul loc care se confruntă cu o populație neașteptată de capre rătăcitoare. În luna iunie, un cartier din McKinney, Texas, s-a trezit cu o priveliște șocantă: 40 de capre fugare care se plimbau pe lângă peluzele rezidenților - și se înfruptau din ele - , după ce s-au desprins dintr-o turmă ce păștea la un complex din apropiere. Iar pe fondul lockdown-ului din cauza coronavirusului, în martie 2020, locuitorii din Llandudno, în Țara Galilor, au observat turme de capre cutreierând străzile, după ce mai mult de o duzină de animale s-au aventurat să coboare de pe dealul de deasupra orașului.

viewscnt
Afla mai multe despre
insula
capre