Siveco România, unul dintre cei mai mari producători locali de aplicații software și intergratori IT, a consemnat anul trecut venituri totale de 36 milioane de euro, în scădere cu 23% față de anul precedent, în condițiile în care nivelul investițiilor în IT, atât în domeniul public, cât și în cel privat, a scăzut foarte mult, a declarat pentru Profit.ro șeful companiei, Florin Ilia.
În 2016, veniturile totale au atins 46,8 milioane de euro, în scădere cu 13,5% față de 2015, motivul fiind lipsa de proiecte IT finanțate din bani europeni.
“Pe plan intern, în 2017, nivelul investițiilor în IT, atât în domeniul public, cât și în cel privat, a scăzut foarte mult. Acest lucru ne-a confirmat justețea strategiei noastre, de a ne orienta masiv către export, cu produse noi, de cel mai înalt nivel tehnologic. În România, proiectele strategice au fost blocate, proiectele finanțate din banii europeni nu au fost lansate. Cu referire la piața internă, care reprezintă aproximativ 26% din veniturile totale ale sectorului, analiștii apreciază că a înregistrat o scădere accentuată față de anul precedent, ajungând la doar 935 milioane de euro. Astfel, ANIS consideră că s-a înregistrat «o încetinire aproape de paralizie a sectorului public în ceea ce privește proiectele cu o componentă majoră de software și servicii de IT». Din păcate, ca urmare a acestei situații, România face un regres semnificativ față de toate țările din Europa în ceea ce privește nivelul de digitalizare, cu riscuri majore pentru funcționalitatea unor sisteme publice foarte importante, riscuri asupra cărora și noi am avertizat”, a declarat Ilia.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
El spune că 2017 a fost pentru Siveco România anul investițiilor în dezvoltarea de noi produse, pentru export.
“Profitul net din 2017 a fost de circa 200.000 euro deoarece, spre deosebire de trendul național, anul trecut Siveco a investit foarte mult în dezvoltarea și punerea pe piață a unor produse noi. Astfel, am dezvoltat o serie de produse (…), cum ar fi Wand Education, un soft educațional, care oferă profesorilor metode de predare interactive. Wand Education a primit deja confirmări pe piața din Marea Britanie, iar programele pilot derulate recent în școlile britanice West Exe și Cranbrook din regiunea Devon au demonstrat că platforma noastră îi ajută pe profesori să economisească timp prețios în ceea ce privește pregătirea lecțiilor și corectarea testelor și că îi motivează pe elevi să se implice mai mult în timpul orelor”, a afirmat șeful companiei.
De asemenea, Siveco a lansat Inovagria, o soluție IT care conține toate modulele necesare pentru o gestiune completă a unei ferme, indiferent de dimensiune.
“Recent, împreună cu Administrația Națională de Meteorologie, am dezvoltat și am pus la dispoziția fermierilor soluția Inovagria Meteo, cu ajutorul căreia pot afla în orice moment starea vremii, presiunea atmosferică, umiditatea aerului și a solului, viteza vântului sau rezerva de apă din sol la nivel de localitate. Astfel, reușesc să își planifice eficient activitatea agricolă și să ia deciziile corecte pentru protejarea producției agricole”, a spus Ilia.
Un alt produs important al Siveco este ArhivManager, o aplicație software care asigură gestiunea electronică a procesului de arhivare, de la realizarea inventarului arhivistic până la gestiunea depozitelor fizice de documente.
Soluția a fost dezvoltată în parteneriat cu Stefadina Comserv, o companie românească cu o experiență de peste 20 ani în prestarea serviciilor de arhivare fizică, depozitare și gestiune cu sistemele informatice.
Șeful Siveco Romania este optimist în privința anului 2018 și spune că se așteaptă la o consolidare a veniturilor din exportul pe piețe foarte exigente, din UE și din afara UE.
“Pentru 2018 avem în vedere o creștere a veniturilor totale de circa 10%. Profitul net preconizat este de sub 5%, deoarece 2018 va fi un an de creștere, de investiții. Credem că anul acesta va fi unul al demarării marilor proiecte IT, ale căror rezultate să le valorificăm în 2019. Ne propunem să ne consolidăm poziția de principal furnizor de eLearning al Comisiei Europene, dobândită prin câștigarea și derularea a peste 20 de contracte în relație comercială directă cu organizații ale CE. Totodată, am dezvoltat planuri de business menite să asigure creșterea ponderii veniturilor din exporturi și a noilor produse lansate pe piață (Wand, Inovagria, Arhivmanager, Ecosunt, SIVADOC Lite, SIVMED). Vom continua să investim în soluții noi, adaptate cererilor actuale ale pieței, în domeniul cybersecurity, GDPR”, a arătat Ilia.
CITEȘTE ȘI Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Chiar dacă cresc dobânzile, nu ne așteptăm la creșterea restanțelor. Și salariile au crescut foarte mult!El a adăugat că Siveco va deschide noi birouri în străinătate, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Siveco Romania și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT.
Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, Siveco a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 150 milioane de lei (33,4 milioane de euro), în scădere cu 32,6% față de 2015.
Profitul net al companiei a crescut în 2016 de trei ori, la 33,29 milioane de lei, în timp ce numărul mediu de angajați s-a redus cu 140 de persoane, la 406.
Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,3801%, Alexandru Rădășanu - 27,6952%, Florin Ilia - 5,1098% și alți 36 de acționari români, angajați ai Siveco Romania.