După ce Xi Jinping a mers în Arabia Saudită, SUA trimit în China un diplomat de rang înalt pentru „a încălzi” relația bilaterală

După ce Xi Jinping a mers în Arabia Saudită, SUA trimit în China un diplomat de rang înalt pentru „a încălzi” relația bilaterală
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2022

Guvernul SUA va trimite în China prima delegație oficială la nivel înalt de când președintele chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden s-au angajat luna trecută, la Bali, să-și amelioreze relațiile bilaterale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Secretarul de stat adjunct pentru Asia de Est și Pacific, Daniel Kritenbrink, o va însoți pe Laura Rosenberger, director principal pentru China și Taiwan în Consiliul Național de Securitate, într-un turneu asiatic în perioada 11-14 decembrie, a anunțat sâmbătă, într-un comunicat, Departamentul de Stat, scrie News.ro.

Cei doi oficiali americani vor vizita China, Coreea de Sud și Japonia.

Luna trecută, președintele Joe Biden a avut o întâlnire directă cu Xi Jinping, prima de când a venit la Casa Albă, în marja summitului G20 de la Bali. Cei doi lideri au promis că vor continua "să gestioneze în mod responsabil competiția dintre cele două țări și să exploreze potențiale domenii de cooperare", a reamintit Departamentul de Stat. Joe Biden și Xi Jinping au abordat și problemele spinoase din relația bilaterală, precum viitorul Taiwanului, restricțiile impuse de SUA asupra importurilor de tehnologie chineză și influența globală a Chinei.

UE și Budapesta negociază intens, după ce Ungaria blochează decizii europene pentru a obține deblocarea fondurilor CITEȘTE ȘI UE și Budapesta negociază intens, după ce Ungaria blochează decizii europene pentru a obține deblocarea fondurilor

Daniel Kritenbrink va pregăti, de asemenea, vizita șefului diplomației americane, Antony Blinken, planificată pentru începutul anului 2023, prima vizită a unui diplomat american important în China în ultimii patru ani.

Pe de altă parte, liderul chinez Xi Jinping tocmai s-a întors dintr-o vizită în Arabia Saudită, unde a avut un summit cu mai mulți lideri arabi, iar Statele Unite urmăresc cu îngrijorare influența crescândă a rivalului economic în regiune, unde China are un interes direct, fiind cel mai mare consumator de energie din lume, în timp ce firmele chinezești se extind în domeniul tehnologiei și al altor infrastructuri.

De asemenea, vizita lui Xi în Arabia Saudită a avut loc într-un moment în care alianța de lungă durată a Riadului cu Washingtonul a fost tensionată din cauza drepturilor omului, a politicii energetice și a Rusiei, precum și a nemulțumirilor din Golf legate de angajamentul principalului garant de securitate, America, față de regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
xi jinping
sua