Un nou studiu publicat sugerează că europenii sunt din ce în ce mai dezamăgiți de democrație.
Doar 36 % dintre persoanele chestionate sunt susținători consecvenți ai democrației – apreciind dreptul la vot și recunoscând importanța controlului și al echilibrului între puteri, potrivit sondajului realizat de Mișcarea Europeană, un grup de campanie care militează pentru o integrare mai strânsă și instituții mai solide în întreaga Uniune, scrie POLITICO.
Restul de 64% dintre persoanele chestionate – peste 3.500 în șapte dintre cele mai mari țări ale UE – au declarat că sunt susținători inconsecvenți ai democrației și că sunt mai înclinați să prefere un lider mai puternic, față de anii precedenți.

Studiul a constatat că valorile democratice sunt cele mai puternice în Suedia, unde 52% apreciază democrația. În toate celelalte țări, mai puțin de jumătate din populație este în favoarea unei democrații consecvente, procentul scăzând până la 30% în Franța și România, în timp ce în Spania, doar una din patru persoane chestionate declarând că sprijină în mod consecvent democrația.
Rezultatele sunt în concordanță cu sprijinul crescând acordat partidelor populiste și de extremă dreapta de pe întreg continentul, așa cum o demonstrează rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European de anul trecut, care au reprezentat o lovitură pentru partidele mainstream din Franța și Germania în special.
Cu toate acestea, studiul a relevat, în același timp, un sprijin considerabil pentru cooperarea europeană, inclusiv sprijinul pentru Ucraina și parteneriatele în domeniul apărării și combaterii dezinformării. Aproape jumătate dintre persoanele chestionate au declarat că doresc integrarea forțelor armate ale UE pentru a răspunde amenințărilor crescânde din partea unor țări precum Rusia.

„Datele arată că este probabil momentul ca elitele politice de la Bruxelles, Paris, Berlin și din alte părți să conștientizeze faptul că mai multe persoane decât credeau doresc o armată a UE”, a declarat Fassoulas.