Negociatorul Michel Barnier a declarat că a abordat întregul proces al Brexitului drept o oportunitate de a-i învăța pe ”britanici și pe alții despre ce însemană părăsirea UE”. Însă, negociatorul-șef susține că nu ar apela niciodată la șantaj, având în vedere că munca sa implică ”educarea” Regatului Unit despre prețul pe care-l va plăti pentru părăsirea clubului european, scrie BBC, citat de News.ro.
Aceste comentarii vin la două zile după ce ministrul britanic al Comerțului, Liam Fox, a susținut că Londra nu va accepta să fie șantajată pentru semnarea unui acord cu privire la costul ieșirii din Uniunea Europeană și a cerut insistent Bruxelles-ului să permită trecerea negocierilor la etapa relației comerciale viitoare dintre țările blocului comunitar și Marea Britanie.
Însă, toți liderii europeni au susținut înainte de începerea negocierilor că trei probleme trebuie să fie rezolvate cu întâietate înainte de discutarea unui viitor acord comercial între Londra și Bruxelles. Printra aceste probleme importante pentru partea europeană se numără soarta post-Brexit a cetățenilor europeni din Marea Britanie și a cetățenilor britanici din țările UE, situația la granița terestră dintre cele două Irlande, precum și plata facturii de ieșire de către Regatul Unit.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Marea Britanie a condamnat negociatorii europeni, susținând că aceștia nu vor să discute despre viitor, deși termenii negocierii au fost prezentați imediat după invocarea articolului 50 de către Theresa May.
După ultima săptămână de negocieri la Bruxelles cu privire la retragrea Marii Britanii din UE, care ar trebui să aibă loc în martie 2019, negociatorul-șef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde și discutarea unui viitor acord comercial între Londra și Bruxelles.

Barnier a acuzat așa-numita ”nostalgie” britanică și s-a îndoit că a existat un progres suficient pentru a lărgi discuția în toamnă și a lua în considerare relația comercială post-Brexit.
După reacțiile tensionate stârnite în rândul guvernanților britanici, Barnier a explicat că nu vrea să pedepsească Marea Britanie pentru decizia de a părăsi UE, dar a explicat că acest proces va avea o valoare educațională pentru britanici.
”Am o stare de spirit - nu e agresivă... dar nu sunt naiv. Există consecințe extrem de serioase pentru ieșirea de pe piața unică și acestea nu au fost explicate britanicilor. Intenționăm să-i învățăm pe oameni... ce înseamnă părăsirea pieței unice”, a declarat Barnier la o conferință din Italia.
În ceea ce privește finanțele, Barnier a explicat că Marea Britanie trebuie să accepte o serie de principii cheie, inclusiv onorarea angajamentului făcut în 2014 de a plăti 14% din bugetul UE până în 2020.
De asemenea, aceasta a precizat că un viitor acord comercial va fi diferit de orice altceva negociat în trecut și trebuie să existe garanții că nu va exista o competiție nedreaptă în forma unor dumping-uri sociale, fiscale și de mediu din partea Regatului Unit.