Oficial ucrainean: Rusia ”a luat Belarusul ostatic nuclear”

Oficial ucrainean: Rusia ”a luat Belarusul ostatic nuclear”
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2023

Rusia a luat Belarusul drept ”ostatic nuclear”, acuză Ucraina duminică, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă, într-un interviu difuzat de televiziunea rusă, să urmează să desfășoare armament nuclear ”tactic” pe teritoriul aliatului său belarus, relatează AFP.

”Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear”, denunță într-un mesaj postat pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate ucrainean Oleksii Danilov, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Această decizie a lui Putin este ”un pas către destabilizarea internă” a Belarusului, avertizează el.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Putin: Rusia va staționa, pentru prima dată după prăbușirea URSS, arme nucleare în afara țării. La ce stat \ CITEȘTE ȘI Putin: Rusia va staționa, pentru prima dată după prăbușirea URSS, arme nucleare în afara țării. La ce stat "prieten" apelează?

Anunțul liderului de la Kremlin ”maximizează nivelul percepției negative și a respingerii publice a Rusiei și a domnului Putin în societatea belarusă”, declară Danilov.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că a încheiat un acord cu Minskul în vederea desfășurării unor arme nucleare ”tactice” în Belarus, o țară care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE), condusă din 1994 de către Aleksandr Lukașenko, aliatul său apropiat.

Belarusul nu ia parte în mod direct la Războiul rus din Ucraina, însă Moscova s-a folosit de teritoriul belarus în ofensiva de la Kiev, în 2022, și pentru a efectua lovituri aeriene, acuză Kievul.

Oficiali ruși au amenințat în mai multe rânduri, abia voalat, cu recurgerea la arma nucleară în Ucraina, în cazul unei escaladări semnificative a conflictului.

Vladimir Putin și-a motivat decizia de sâmbătă prin voința Regatului Unit de a trimite muniție cu uraniu sărăcit Ucrainei, anunațtă recent de către un oficial britanic.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
belarus
nuclear