Parlamentarii au aprobat, după propriul model, “pensii speciale” și pentru aleșii locali

Parlamentarii au aprobat, după propriul model, “pensii speciale” și pentru aleșii locali
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2015

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care fusese adoptat tacit de Camera Deputaților și care prevede că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor primi indemnizații speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcții timp de cel puțin doi ani.

Proiectul va fi transmis acum președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul a evitat să exprime un punct de vedere, în care să precizeze clar dacă susține sau nu proiectul, și a preferat să lase Parlamentul să decidă. Senatorii liberalii nu au votat, ieșind din sală.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform proiectului adoptat, cuantumul indemnizației va fi calculat, în limita a trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară.

Inițial, pentru mandate incomplete, indemnizația urma să fie calculată proporțional cu perioada de mandat exercitată, care nu putea fi mai mică de doi ani.

În plen, senatorii au adoptat însă un amendament prin care indemnizația va fi calculată la cel puțin un mandat în cazul aleșilor cu mandate incomplete.

Senatorii au mai admis, printr-un alt amendament, că, dacă aleșii locali beneficiază de o astfel de indemnizație în urma altei funcții deținute anterior, alta decât de ales local, trebuie să opteze pentru una dintre pensiile speciale. 

Pensia specială va fi indexată de fiecare dată în raport cu indexările salariilor pentru funcțiile respective.

Ei au mai decis să elimine prevederea care stabilea că normele metodologice legate de indemnizația specială urmează să fie emise de Guvern.

Argumentul invocat de către parlamentarii care au inițiat proiectul este că aleșii locali nu pot desfășura alte activități în timp ce își exercită funcțiile și chiar au plecat din sfera de activitate privată, renunțând la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităților locale.

Prin urmare, parlamentarii consideră că aleșii locali au nevoie de indemnizații, după modelul celor pentru senatori și deputați, care să facă “atractive” aceste funcții locale.

“Considerăm că este necesar ca pentru funcțiile ce fac obiectul prezentei inițiative să existe un sistem care să facă atractivă ocuparea funcțiilor de primar, viceprima, președinte și vicepreședinte al consiliului județean”, se arată în motivația actului normativ.

Recent, senatorii și deputații au adoptat un proiect de lege asemănător, care acordă pensii speciale parlamentarilor, dacă nu sunt realeși și au încheiat cel puțin un mandat complet de parlamentar.

Și funcționarii publici parlamentari au primit recent dreptul la o pensie în cuantum de 80% din veniturile obținute în ultimul an de activitate, dacă au o vechime în Parlament de cel puțin 14 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
pensii speciale
primari