Plenul reunit al Parlamentului a început. Va fi citită moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, intitulată ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor”

Plenul reunit al Parlamentului a început. Va fi citită moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, intitulată ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor”
scris 18 iun 2017

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a început, duminică după-amiază, urmând să fie citită moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, intitulată ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor”. Puterea are nevoie de 233 de voturi pentru a-și da jos propriul guvern, votul urmând să aibă loc miercuri, relatează News.ro.

Ședința este condusă de către președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. La prezidiu se află și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

La ședință și-au înregistrat prezența 216 parlamentari.

PSD și ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moțiunii de cenzură, document care are puțin peste trei pagini și care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor”.

În moțiune se menționează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliția de guvernare a făcut o evaluare a activității Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înțeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale”, menționează textul.

Documentul vorbește în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor.

Inițiatorii susțin că nu este vorba despre o moțiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și a votului cetățenilor României”.

Deși termenul pentru prezentarea, dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este extrem de strâns, lucru nemaîntâlnit până acum, el se înscrie în prevederile Constituției și ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

Parlamentarii PSD au fost convocați prin SMS la ședința de duminică a Parlamentului, ei fiind anunțați încă de vineri noaptea de liderii de grup că prezența este "obligatorie".

Mai mult, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS și deputaților opoziției, în care îi informează despre programul de duminică al Parlamentului și îi roagă să fie prezenți.

Opziția a anunțat că nu va participa la plenul reunit de duminică, fapt ce nu ar afecta demersul moțiunii, în contextul în care nu este nevoie de cvorum la ședința în care doar se citește textul.

Liderul PMP, Traian Băsescu, a scris, pe Facebook, că sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere și influență a clanurilor din PSD, iar la o astfel de dispută internă niciun alt partid nu ar trebui să fie în sală la moțiunea de cenzură.

Și președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că senatorii și deputații liberali nu vor participa la ședința Parlamentului care va fi convocată duminică și a spus că, în opinia sa, PNL nu ar trebui să voteze la moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu.

La rândul său, președintele interimar al USR, Elek Levente, a anunțat, sâmbătă, că parlamentarii partidului nu vor vota la moțiunea de cenzură inițiată de către PSD împotriva guvernului Grindeanu, USR susținând că singura ieșire onorabilă din criză ar fi convocarea alegerilor anticipate întrucât PSD și-a pierdut credibilitatea.

O astfel de decizie privind absența de la plenul reunit în care se va citi moțiunea de cenzură a fost luată și de UDMR, președintele formațiunii, Kelemen Hunor, anunțând sâmbătă, după Consiliul Permanent, că a primit din partea colegilor săi mandat pentru a negocia, începând de luni, cu reprezentanți ai Guvernului, dar și ai coaliției PSD-ALDE, el explicând că partidul său nu este interesat în acest moment de portofolii în Guvern.

Toate organizațiile PSD din țară, cu excepția celor din Timiș și Caraș-Severin, au votat, sâmbătă, o Declarație comună prin care „se desolidarizează de lovitura de stat” de la Palatul Victoria”, în condițiile în care social-democrații condamnă categoric tentativa „ilegală și neconstituțională” a lui Sorin Grindeanu și Victor Ponta de a prelua puterea executivă a statului român.

Președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a susținut duminică la Parlament că social-democrații vor racola parlamentari de la toate partidele, inclusiv de la USR, pe care îi vor face membri de partid, în schimbul susținerii moțiunii de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu.

”Dânșii (parlamentari de la alte partide – n. r.) își exprimă opțiunea să voteze moțiunea și chiar unii parlamentari să devină membri PSD. De la absolut toate partidele. Sã știți cã chiar și la USR câțiva sunt oameni rezonabili și oameni maturi (...) Strategia PSD este ca atunci când sunt oameni valoroși să aibă porțile deschise (...) Tot timpul au fost porțile deschise. Nu pot să dau un numpr exact. Noi cu siguranță și fără dânșii avem cvorumul de 233 (numărul minim de voturi pentru a adopta moțiunea de cenzură – n. red.), dar în același timp ne preocupă o majoritate solidă după moțiune pentru a avea o guvernare cât mai solidă”, a declarat Nicolae Bădălău.

Întrebat ce se va întâmpla cu parlamentarii PSD care nu vor vota moțiunea de cenzură, Bădălău a evitat să spună dacă aceștia vor fi sau nu excluși din partid.

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, duminică, după ce a participat la ședința grupului deputaților social-democrați, că, dacă moțiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi, premierul Sorin Grindeanu va veni joi în Parlament pentru a discuta cu liderii PSD și ALDE pentru constituirea unui nou Cabinet.

Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD și ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceștia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

Mai exact, pentru adoptarea moțiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritățile au 17, iar alți 3 parlamentari sunt neafiliați. PSD și ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

Potrivit Constituției, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moțiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, este nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
motiune de cenzura