România și Iordania au semnat Tratatul pentru extrădări și Memorandum de cooperare între ministerele Justiției

Politic   
România și Iordania au semnat Tratatul pentru extrădări și Memorandum de cooperare între ministerele Justiției

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul său iordanian, Ayman Safadi, au semnat, duminică, la Amman, Tratatul între România și Iordania privind extrădarea, precum și Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea între Ministerul Justiției din România și Ministerul Justiției din Regatul Hașemit al Iordaniei. 

Cei doi miniștiu au avut consultări  în cadrul vizitei oficiale pe care Bogdan Aurescu o face în Regatul Hașemit al Iordaniei. Subiectele centrale ale convorbirilor au fost stadiul și perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale, precum și evaluarea posibilităților de aprofundare a cooperării la nivel internațional, inclusiv din perspectiva relației UE-Iordania și NATO-Iordania, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful diplomației române s-a mai întâlnit  cu președintele Senatului iordanian, Faisal Akif Al-Fayez, și cu președintele Camerei Reprezentanților iordaniene, Abdel Moneim Al-Awdat. A purtat, de asemenea, discuții cu Comisarul General Adjunct al Agenției ONU de ajutorare și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), Leni Stenseth, și cu directorul UNRWA Iordania, Marta Lorenzo.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Cei doi miniștri de externe au menționat potențialul de dezvoltare a colaborării bilaterale în sectoare precum agricultura, construcțiile, energia, apărarea, sectorul IT și au abordat modalitățile de creștere a volumului schimburilor economice și a investițiilor.

Potrivit ministrului Aurescu, Regatul Hașemit reprezintă o piață de desfacere strategică a României în Orientul Mijlociu. Valoarea schimburilor comerciale a crescut în 2020 cu 16%, în ciuda contextului pandemic, la circa 300 de milioane de dolari.

Cele două țări au și un parteneriat în domeniul educației, la universități din România absolvind peste 13.000 de studenți iordanieni. Ministrul Aurescu a amintit că mulți dintre aceștia ocupă în prezent poziții de conducere în administrația publică iordaniană.

În ceea ce privește Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat poziția tradițională a României pentru soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, și a subliniat necesitatea dialogului direct între părți și a intensificării eforturilor pentru măsuri concrete de creștere a încrederii între părți.

Legat de situația din Siria, Aurescu a spus că e necesară intensificarea demersurilor pentru soluționarea pe cale politică a crizei și a tnsmis apreciere pentru eforturile Iordaniei de a sprijini refugiații sirieni.  

În discuțiile cu oficialii Agenției ONU de ajutorare și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), ministrul Aurescu a arătat că România va continua să ofere contribuții voluntare către UNRWA și a anunțat că, pentru anul 2021, va fi alocată suma de 150.000 EUR din bugetul asistenței pentru dezvoltare gestionat de MAE.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
iordania
tratat de extradare
justitie
bogdan aurescu
ministerul de externe