ULTIMA ORĂ Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul de luare de mită

ULTIMA ORĂ Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul de luare de mită

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2021

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul de luare de mită în care este acuzat că a pretins și a primit foloase materiele în valoare de 800.000 de dolari de la reprezentanții unei firme austriece.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul de luare de mită în care este acuzat că a pretins și a primit foloase materiele în valoare de 800.000 de dolari de la reprezentanții unei firme austriece. Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe bunuri imobile ale lui Călin Popescu-Tăriceanu, până la concurența sumei de 800.000 de dolari, scrie News.ro

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru o infracțiune de luare de mită.

"În calitatea menționată, inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins (în cursul anului 2007) și ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008", susțin procurorii DNA.

Conform sursei citate, fapta de pretindere a lui Călin Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie - mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului de atunci un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un  ontract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei.

Șefii AUR au vrut să taie bugetul SRI cu aproape 300 milioane lei. Nu i-a susținut însă nici propriul reprezentant din Comisia de control al activității Serviciului CITEȘTE ȘI Șefii AUR au vrut să taie bugetul SRI cu aproape 300 milioane lei. Nu i-a susținut însă nici propriul reprezentant din Comisia de control al activității Serviciului

Totodată, fapta de primire de către Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acțiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD și la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD).

"Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță", adaugă DNA.

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
tăriceanu
dna