Președintele Consiliului Judeșean Botoșani este cercetat pentru trafic de influență, abuz în serviciu, fals, în perioada 2012 – 2014, când Florin Țurcanu ar fi obținut sume de bani de la reprezentanții legali ai unor firme din domeniul agroalimentar, prin intimidare și amenințarea cu sancțiuni aplicate de către organe de control de la nivel local și central.
Țurcanu Florin i-a solicitat administratorului firmei S.C. Raffaello S.R.L., Ionică Gireadă, suma de 40.000 lei, în caz contrar afirmând că va interveni pe lângă organele cu atribuții de control, de la nivel județean și din subordinea Consiliului Județean Botoșani, care vor efectua controale și vor aplica sancțiuni firmei, până când aceasta va intra în insolvență. Ca urmare a acestor demersuri, Țurcanu a primit, în octombrie 2012, suma de 40.000 lei, și în luna decembrie 2012, încă 40.000 lei.
În aceeași perioadă și în aceeași modalitate, a solicitat și obținut 100.000 lei de la Iulian Căzăcuț, administratorul altor două firme din Botoșani - S.C. Doly Com S.R.L. și S.C. Kravys Meat Solutions S.R.L., în schimbul promisiunii că nu va trimite în control Direcția Sanitar Veterinară, instituție subordonată Consiliului Județean.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
„Colaborare” pentru plata lucrărilor
După ce a preluat mandatului de președinte al C.J. Botoșani, în iunie 2012, Florin Țurcanu a discutat cu Victor Mihalachi, administrator al S.C. Victor Construct S.R.L. Botoșani, cu privire la modalitățile de „colaborare”, astfel încât plățile unor lucrări să se efectueze conform contractelor, stabilindu-se ca funcționarul public să primească suma de 100.000 lei.
Înțelegerea se referea la derularea a două contracte cu finanțare din bugetul UE, în valoare de peste 55 milioane de lei: „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura” (în valoare de 12,6 milioane de lei) și „Reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Mavromati” din municipiul Botoșani (în valoare de aproape 45 milioane de lei).
Direcției de Investiții și Achiziții Publice
Președintele Consiliului Județean a solicitat alte sume de bani și directorului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Ion Ilie, pentru a-l menține în funcție.
În acest scop, Ion Ilie a dispus tipărirea unui tiraj de 500 exemplare a unui album privind tradițiile culturale din județul Botoșani, pentru care a decontat suma de 165 lei, deși a achitat doar 65 lei pentru fiecare exemplar, diferența de 50.000 lei fiind oferită lui Florin Țurcanu.
Licitații aranjate
SC Victor Construct S.R.L. Botoșani a câștigat, începând cu anul 2010, mai multe licitații, în valoare de aproximativ 26 milioane euro, organizate la nivelul județului Botoșani, pentru proiecte derulate prin Programului Operațional Regional. Pe parcursul implementării a patru proiecte, Victor Mihalachi, administrator și asociat la SC Victor Construct SRL, SC Victor LDC Imobiliare SRL și SC Cosmilux Company SRL, în scopul obținerii unor foloase personale, a obținut sprijinul reprezentanților administrațiilor publice locale beneficiare ale finanțărilor comunitare, reprezentate de fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Mihai Țâbuleac, și al actualului președinte Țurcanu Florin.
Din iulie 2012, Mihalachi a obținut susținerea lui Țurcanu pentru a obține de avantaje financiare ilicite. Proprietarul firmelor amintite mai sus ar fi influențat deciziile comisiilor de organizare a licitațiilor, inclusiv prin înlocuirea ilegală a ofertelor depuse, a executat lucrări care nu au respectat, cantitativ și valoric, proiectul inițial și a decontat ilegal valoarea materialelor din oferta depusă. Atle fapte ilicite cercetate sunt încheierea de acte adiționale, în afara prevederilor legale, în scopul creșterii nejustificate a valorii finale a contractelor de lucrări, cointeresarea materială a reprezentanților beneficiarilor proiectelor investiționale la care SC Victor Construct SRL are calitatea de antreprenor, în vederea recepționării în condiții ilegale a lucrărilor executate.
Toate aceste fapte au legătură cu mai multe contracte: un contract finanțat din fonduri UE pentru Reabilitarea Spitalului Județean Mavromati, din 2010, în valoare de peste 5 milioane de lei, un contract de execuție din 2011, privind reabilitarea Spitalului Mavromati, în valoare de 36,2 milioane de lei, un contract de lucrări aferent lotului nr. 2, în valoare de 5,7 milioane de lei, fără TVA aferent Proiectului privind Reforma Educației Timpurii, derulat de Ministerul Educației Naționale în anul 2013, proiectul privind Reabilitarea și modernizarea urbană în Dorohoi (19.8 milioane de lei), precum și lucrările de investiții privind canalizarea menajeră și stația de epurare în localitățile Victoria și Tocileni, în valoare de aproape 6 milioane de lei.
20% comision din chiria plătită de Apaserv
Contractul de închiriere a unui spațiu în complexul comercial Tratoria, încheiat în iunile 2014 de Nova Apaserv Botoșani SA cu firma SC Tratoria-Trade SRL, pe o perioadă de 7 ani, este de asemenea în atenția procurorilor. Nova Apaserv voia să folosească spațiul ca sediu și a acceptat să plătească o chirie de 5.900 de euro lunar. Încheierea contractului cu Firma Trattoria – Trade SRL, controlată de omul de afaceri Vasile Purice, ar fi fost determinată tot de președintele CJ Botoșani. Astfel, Țurcanu a intervenit la directorul adjunct al Nova Apaserv, Neculai Gheorghincă, funcționar public, pentru ca oferta firmei lui Purice să fie declarată eligibilă. Contractul a fost încheiat în baza unei înțelegeri prealabile între Gheorghincă și Purice și, pentru a perfecta înțelegerea, directorul adjunct al Nova Apaserv i-a oferit președintelui Consiliului Județean un procent de 20% (reprezentând 1.180 de euro lunar) din valoarea plăților efectuate conform contractului, sumele de bani fiind asigurate de către omul de afaceri Vasile Purice. De la firmele acestuia din urmă, directorul Nova Apaserv încasase și anterior sume de bani în calitate de consilier juridic, raporturi de muncă pe care le-a ascuns față de membrii consiliului de administrație și organele de conducere ale SC Nova Apaserv SA Botoșani.
Sponsorizare contra funcție
Președintele Consiliului Județean Botoșani este cercetat și pentru că, în perioada 2012-2013, i-a cerut președintelui filialei locale a Asociației Nevăzătorilor din România, Tudorel Tupiluși, suma de 15.000 lei pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție din subordinea CJ. I-a mai solicitat să sponsorizeze în mai multe rânduri, organizarea unor evenimente în beneficiul președintelui C.J. Botoșani, care au constat în închirieri de spații pentru ședințe, transport în județ al unor delegații, organizarea de mese festive și altele.
În schimbul „sponsorizării" evenimentelor, pentru care Tupiluși a utilizat peste 30.000 de lei, Țurcanu i-a promis că îl va sprijini să obțină o funcție de conducere în cadrul Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, înțelegerea nemaifiind perfectată.
Unde s-au făcut perchezițiile
Perchezițiile DNA de astăzi au fost făcute atât la Consiliul Județean Botoșani, cât și la sediul filialei teritoriale a PNL. La CJ, procurorii au percheziționat șapte birouri ale Direcției de Buget Finanțe, precum și biroul directorului executiv Didii Magda, și cinci birouri ale Direcției de Investiții și Achiziții Publice. La ambele direcții, au fost percheziâionate și spațiile amenajate cu destinație de arhivă pentru depozitarea documentelor din anii anteriori.
Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2010-2014, anunță DNA, într-un comunicat.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații (SRI) și din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani.