VIDEO Scandal în Senat pentru reglementarea pensiilor speciale: Guran, PNL: Ciucă a fost comandantul Armatei. Are 3.000 de euro. Merită respect! Proiectul a fost adoptat

VIDEO Scandal în Senat pentru reglementarea pensiilor speciale: Guran, PNL: Ciucă a fost comandantul Armatei. Are 3.000 de euro. Merită respect! Proiectul a fost adoptat
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Senatul a adoptat proiectul de lege privind reglementarea pensiilor speciale. Senatorii s-au certat, în plen, pe tema eliminării pensiilor după ce în urmă cu o zi, proiectul Guvernului a fost discutat în comisiile de specialitate. Parlamentarii USR au protestat împotriva proiectului cu pancarte, în timp ce senatorii Coaliției au polemizat pe tema pensiei speciale a premierului Nicolae Ciucă - VEZI VIDEO MAI JOS

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Senatorii au început dezbaterea proiectului de lege pe fondul protestului USR care au venit cu pancarte pe care era afișat mesajul „Tăiați pensiile speciale! Pierdem banii din PNRR!”, scrie Hotnews.ro.

LEGE SRI se va implica și în activitatea ANCOM, pentru a asigura și monitoriza eliminarea conținutului cu caracter terorist din online CITEȘTE ȘI LEGE SRI se va implica și în activitatea ANCOM, pentru a asigura și monitoriza eliminarea conținutului cu caracter terorist din online

Secretar de stat: „Acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a explicat că proiectul legii pensiilor speciale duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.

„De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăși venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflația, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de necontributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu și vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem și acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus el.

Atac PSD la USR: „Ați ieșit pe ușa din spate a Guvernului și luați acum oala de ciorbă de pe foc cu mâna altuia”

Senatorii medici se opun Guvernului și Avocatului Poporului: Nu vor ca rudele să aibă acces la datele medicale ale pacientului decedat, care nu a fost în situața de a-și da acordul CITEȘTE ȘI Senatorii medici se opun Guvernului și Avocatului Poporului: Nu vor ca rudele să aibă acces la datele medicale ale pacientului decedat, care nu a fost în situața de a-și da acordul

Senatorul PSD Radu Oprea i-a atacat pe cei de la USR precizând de la tribuna plenului că „cei care ne zic acum că pierdem PNRR au introdus noaptea ca hoții acel 9,4%. Ați ieșit pe ușa din spate a Guvernului și luați acum oala de ciorbă de pe foc cu mâna altuia. Acum ziceți că de abia trăiesc cei cu pensie minimă și când le-am mărit tot voi ne criticați”, a spus acesta.

Senatorul USR, Ștefan Pălărie a vorbit de la tribună despre pensia lui Nicolae Ciucă de 18.000 de lei care, după aplicarea impozitării adoptate în comisiile de specialitate, va avea doar cu 500 de lei mai puțin.

„Domnii de la PNL, colegii lui Rareș Bogdan care-și rupeau cămașa, ce faceți? Vă pregătiți să votați să nu se supere domnul Ciucă. (...) Legea asta nu mută nicio pensie pe principiul contributivității”, a declarat Pălărie.

Guran: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare... Merită acest respect”
În replică, liberalul Virgil Guran a declarat de la tribună că „sunt mulți care nu au făcut armata și nu știu despre ce vorbesc”.

„Poate ar fi bine să organizăm o tabără militară și să îi invităm. Nu e nicio pensie nesimțită. Eu știu ce privilegii nu au avut: Să se mute în diferite garnizoane. Știți ce înseamnă teatru de operații? Poate ați văzut doar în filme. Înseamnă să stai la 50 de grade, 6 luni, să nu îți vezi copiii, să ieși din cort, să îți vezi colegii morți, vezi talibani, asta înseamnă. Câți nu se sperie să nu îi ia în Ucraina? Când vedem ce e acolo ne dăm seama ce înseamnă. Avem nevoie de ei, nu trebuie să îi tăvălim, le sunt îngrădite multe drepturi (...) Nicolae Ciucă a fost comandantul Armatei Române. Are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare... Merită acest respect”, a mai spus Guran.

DOCUMENTE Se pregătește redeschiderea minelor, inclusiv de companii insolvente CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Se pregătește redeschiderea minelor, inclusiv de companii insolvente

Ce conține proiectul

Comisiile juridică, de apărare și de muncă din Senat au adoptat, marți, un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale.

Proiectul de lege reglementează pensiile speciale în varianta impusă de coaliția PSD, PNL și UDMR. În dezbaterile din plen nu a fost acceptat niciun amendament al USR.

Printre reglementările nou introduse:

  • aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu,
  • indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflației,
  • opțiunea pentru o singură pensie de serviciu,
  • eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor.

De menționat este că variantele discutate în Coaliție nu îndeplinesc cerințele asumate de România prin PNRR, care prevăd o reforma reală a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri.

Senatul este primă cameră sesizată în proiectul legii pensiilor speciale, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

În România există în prezent șapte categorii de pensii speciale, printre care cele ale magistraților, militarilor sau diplomaților. Cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei pe an.

DOCUMENTE SURPRIZĂ Termocentrale pe cărbune de 660 MW pot fi închise la vară CITEȘTE ȘI DOCUMENTE SURPRIZĂ Termocentrale pe cărbune de 660 MW pot fi închise la vară

În România sistemul de acordare a acestor tipuri de pensii speciale are la bază privilegiile pentru nomenclatorul de stat, specialii din instituțiile statului, spune Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, care a negociat PNRR.

Nereformarea sistemului de pensii, angajată în PNRR, ar costa țara noastră peste 3 miliarde de euro de la UE.

VIDEO Epoch Times

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii speciale
ciuca
senat