Reprezentant VIG, după anunțul Profit.ro privind lansarea ofertei pentru acțiuni PAID: Analizăm dacă vom cumpăra sau nu

Reprezentant VIG, după anunțul Profit.ro privind lansarea ofertei pentru acțiuni PAID: Analizăm dacă vom cumpăra sau nu

Judit Havasi

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 4 dec 2017

O posibilă decizie de achiziție a unui pachet de acțiuni al societății care emite polițe obligatorii pentru locuințe, PAID, va fi adoptată în funcție de rezultatele unei analize aflată în derulare, a afirmat astăzi Judit Havasi, membru în Consiliul Director al grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

“Facem o analiză a pieței și vom vedea dacă vom cumpăra sau nu un pachet de acțiuni la PAID”, a afirmat Havasi.

Profit.ro a anunțat, la 14 noiembrie, că KPMG Restructuring a început procedurile preliminare pentru vânzarea titlurilor deținute de Astra Asigurări la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), singura societate care vinde asigurările obligatorii de locuință.

KPMG Restructuring este lichidatorul judiciar al Astra Asigurări.

La rândul său, Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a lansată vânzarea acțiunilor deținute la PAID de Carpatica Asig.

Astra deține încă 15% din acțiunile PAID, iar Carpatica Asig are 5% din titluri.

EXCLUSIV Telekom a vândut noi proprietăți - acum 3 clădiri, inclusiv Poșta Puișor, pentru peste 5 milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom a vândut noi proprietăți - acum 3 clădiri, inclusiv Poșta Puișor, pentru peste 5 milioane de euro

Speranța Munteanu, partener KPMG Restructuring, a transmis Profit.ro că, în primă fază, sunt discuții cu actualii acționari ai PAID, aceștia având prioritate dacă doresc să preia acțiunile deținute de Astra.

Pe de altă parte, spune Munteanu, măsurile KPMG vor fi coordonate cu cele ale lichidatorului Carpatica Asig, CITR Group, pentru a evita eventuale suprapuneri și împiedicări reciproce, între cele două proceduri, acesta fiind și motivul pentru care procedurile de vânzare au început puțin mai târziu.

Potrivit reprezentantului KPMG, în cazul în care nu se ajunge la înțelegeri cu niciunul dintre acționarii PAID, KPMG va încerca să vândă, conform prevederilor statutare, și altor jucători, dar și aceștia vor avea un statut special, în condițiile în care, potrivit legii actuale, vor putea fi doar societăți de asigurare autorizate să vândă pe teritoriul României asigurări de calamitate.

În ceea ce privește faptul că acționarii cei mai activi ai PAID se află astăzi în imposibilitatea de a mai achiziționa acțiuni, având în vedere că se află la pragul maxim de deținere impus de lege, Speranța Munteanu spune că ar trebui ca  autoritățile și jucătorii din piața asigurărilor să conceapă un plan strategic comun care să confere PAID posibilitatea de a se dezvolta, sugerând că majorarea pragului ar putea fi una dintre posibilități.

Sergiu Chircă, managing partner în cadrul fondului de investiții Fribourg Capital, este noul CEO al retailerului elefant.ro CITEȘTE ȘI Sergiu Chircă, managing partner în cadrul fondului de investiții Fribourg Capital, este noul CEO al retailerului elefant.ro

Astra deține încă 15% din acțiunile PAID, evaluate de Delloite la aproximativ 15 milioane de lei, la nivelul anului 2015. Evaluarea pentru 2016 este în desfășurare, după cum spune lichidatorul Astra.

La rândul său, Carpatica Asig are 5% din titlurile PAID.

Profit.ro a atras atenția în repetate rânduri asupra situației de la PAID care, aflându-se în imposibilitatea de a își majora capitalul, este blocată, practic, în jurul a 1,7 milioan de polițe vândute.

De altfel, cifrele arată că înființarea PAID a generat o scădere la sub jumătate a numărului de polițe valide din România, efect total opus scopului principal al Pool-ului.

Șeful securității cibernetice britanice sfătuiește guvernul să evite programele antivirus ruse CITEȘTE ȘI Șeful securității cibernetice britanice sfătuiește guvernul să evite programele antivirus ruse

În acest sens, ASF are în plan modificarea legii, după cum Profit.ro a scris în premieră, tocmai pentru a stimula intrarea unor noi acționari la PAID sau majorarea cotei actualilor acționari activi.

Una dintre propuneri, care ar fi și în sprijinul acțiunilor KPMG și CITR, este ca printre acționarii PAID să se poată număra și firme care nu sunt societăți de asigurare acreditate să vândă polițe de calamitate.

O altă variantă, tot atât de utilă, este creșterea nivelului maxim de deținere permis de lage la 20%-25% din titluri.

În acest fel ar putea participa la o majorare de capital sau la o vânzare inclusiv Groupama, Gothaer și Generali, care au ajuns la pragul maxim de 15% sau aproape de acest nivel.

În acest moment, într-o interpretare strictă a legii, PAID funcționează în afara legii tocmai pentru că are doi acționari care nu mai sunt firme de asigurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
vig
analiza
actiuni