Afaceristul român care a vrut să mituiască un ofițer american pentru contracte la baza Mihail Kogălniceanu a primit 13 ani în SUA

Afaceristul român care a vrut să mituiască un ofițer american pentru contracte la baza Mihail Kogălniceanu a primit 13 ani în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2017

Dumitru Martin, în vârstă de 56 de ani, din România, a fost condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal federal din Sacramento pentru conspirație în vederea unor fapte de corupție și mituirea unui funcționar public, potrivit procurorului american Phillip Talbert, scrie site-ul centralvalleybusinesstimes.com.

Un juriu federal l-a găsit vInovat pe Martin pe 31 august 2016, scrie publicația americană, citată de agenția de presă News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unor documente judiciare, Martin a deținut și operat o companie românească, Polaris M. Holdings. Coinculpații Anamaria Cruceru (49 ani), Constantin Schiller (63) și Marcelle Banaga (41), toți din România, au fost angajați ai Polaris.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În perioada iunie 2014-decembrie 2015, cei patru au conspirat să mituiască un ofițer care se ocupa de contractări în cadrul Forțelor aeriene americane, cu scopul de a obține contracte estimate la milioane de dolari cu Polaris.

SUA: Manafort a încercat să ascundă 750.000 de dolari primiți ca plată pentru servicii de consultanță de la Guvernul Ianukovici CITEȘTE ȘI SUA: Manafort a încercat să ascundă 750.000 de dolari primiți ca plată pentru servicii de consultanță de la Guvernul Ianukovici

Ei s-au oferit să-l mituiască pe ofițer cu un ”comision” de 10% din valoarea fiecărui contract pe care l-ar câștiga. Ei au sugerat ca ofițerul să folosească un contract de consultanță fictiv și alte contracte comerciale și documente pentru a ascunde plata mitei.

În iulie 2015, Polaris a prezentat Forțelor aeriene americane o ofertă în vederea furnizării unor containere de depozitare la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în România. Contractul a fost evaluat la peste zece milioane de dolari.

În septembrie 2015, Martin s-a dus la baza aeriană Travis, la Fairfield, să semneze documentele cu privire la licitație și contracte fictive menite să ascundă diverse sume plătite ca mită în valoare de peste un milion de dolari.

Cei patru conspiratori au virat de la Polaris, din România, 100.000 de dolari într-un cont bancar din Statetele Unite, ca mită inițială către ofițer.

Numai că nu știau un lucru. Ofițerul lucra pentru forțe în domeniul aplicării legii la nivel federal, iar Polaris nu obținuse niciun contract.

”Districtul de Est al Californiei are numeroase instalații militare și guvernamentale care implică banii contribuabililor în negocieri de contracte importante. Sentința pronunțată astăzi (vineri) recunoaște importanța eradicării corupției și protejării integrității procesului de contractare”, a declarat Talbert.

”Mituirea nu este o infracțiune fără victime”, a declarat judecătorul districtual Troy Nunley la anunțarea sentinței.

El subliniază că această formă de corupție creează un mediu de tip ”plătești ca să joci”, la care oamenii au sentimentul că ”nu pot participa dacă joacă în mod corect”.

Ceilalți trei au pledat vinovat de conspirație în vederea mituirii și urmează să fie condamnați de judecătorul Nunley pe 11 mai. Ei riscă maximum cinci ani de închisoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
polaris
sua
coruptie
dumitru martin
mihail kogălniceanu