EXCLUSIV Poșta Română, în fața unui val de demisii

EXCLUSIV Poșta Română, în fața unui val de demisii
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 27 dec 2023

Conducerea Poștei Române vrea exceptarea companiei de la aplicarea prevederilor așa-numitei "Legi a austerității" 296/2023, prin care au fost introduse noi măsuri fiscale, acuzând un impact negativ asupra operatorului poștal și angajaților. În acest sens, acționarii companiei - Ministerul Cercetării și Fondul Proprietatea - se vor întâlni în prima parte a lunii ianuarie să analizeze situația și ideea exceptării Poștei Române de la aplicarea parțială a prevederilor Legii 296/2023, în vederea inițierii unui proiect de memorandum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Detalii despre Legea 296/2023 AICI.

"Peste 21.000 de angajați, majoritatea cu salarii la nivelul minim, vor fi afectați negativ de restricțiile impuse de Legea 296/2023, pierzându-și inclusiv bonurile de masă (ori ajutoare sau bonusuri), care în acest moment reprezintă un beneficiu important pentru aceștia. În plus, după limitarea drepturilor salariale, ne așteptăm la un val de demisii, lucru care va pune în pericol asigurarea serviciului universal poștal pe întreg teritoriul României, cu toate riscurile care decurg de aici", susține compania într-un mesaj transmis Profit.ro.

EXCLUSIV Poșta Română se pregătește să meargă după modelul Royal Mail CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta Română se pregătește să meargă după modelul Royal Mail

De asemenea, susține managementul companiei, limitarea salariilor pentru o parte din angajații Poșta Română va determina diminuarea contribuțiilor plătite către bugetul statului în medie cu circa 5,6 milioane lei/lună în anul 2024.

"Compania se bazează exclusiv pe autofinanțare, iar prevederile Legii 296/2023 limitează capacitatea Poștei Române de face investiții critice și de a răspunde schimbărilor rapide ale pieței, aflate în continuă evoluție, afectându-i serios competitivitatea", este un alt argument invocat.

Investițiile realizate de operatorul poștal național în perioada 2021-2023 au totalizat 128,5 milioane lei, comparativ cu 25,7 milioane de lei în perioada 2018-2021.

Poșta Română a reușit, după trei încercări eșuate, să atribuie contractul pentru centrul de tranzit din Cluj. Prima licitație a fost în 2020 CITEȘTE ȘI Poșta Română a reușit, după trei încercări eșuate, să atribuie contractul pentru centrul de tranzit din Cluj. Prima licitație a fost în 2020

Conducerea Poștei Române solicită exceptarea companiei de la aplicarea prevederilor unor articole din Legea 296/2023, mai puțin în ceea ce privește acordarea tichetelor de masă pentru personalul care are salarii nete mai mari de 8.000 lei.

Compania are o rețea de aproximativ 5.000 de subunități poștale și servicii furnizate către circa 8 milioane de adrese.

FOTO Când se va încheia Revoluția vestimentară la Poșta Română. Viitoarele uniforme ale poștașilor vor costa aproape 5 milioane de lei CITEȘTE ȘI FOTO Când se va încheia Revoluția vestimentară la Poșta Română. Viitoarele uniforme ale poștașilor vor costa aproape 5 milioane de lei

Poșta Română este controlată de Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) - 93,75% și Fondul Proprietatea - 6,25%.

Compania are peste 24.000 salariați și a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 1,45 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
legislatie
cod fiscal
exceptare
memorandum