Indaco dă în judecată Ministerul Justiției, pe motiv că publică legile gratuit

Indaco dă în judecată Ministerul Justiției, pe motiv că publică legile gratuit
Cristian Vasilcoiu
Cristian Vasilcoiu
Oana Osman
Oana Osman
scris 28 sep 2015

În premieră, o companie privată contestă în justiție oportunitatea și justețea publicării online a unor informații publice. Indaco Systems acuză Ministerul Justiției că îi face concurență neloială, prin  publicarea gratuită a legilor, la care cetățenii trebuie să aibă acces nemijlocit deoarece nu pot invoca necunoașterea legii atunci când o încalcă. La licitația organizată de minister pentru desemnarea societății care a realizat portalul gratuit de legi a participat și Indaco Systems, firma care cere acum stoparea proiectului.

Ministerul Justiției a fost acționat în instanță de Indaco Systems, pe motiv că publică gratuit și cu drept de reutilizare versiunea consolidată a legislației românești, odată cu implementarea proiectului legislatie.just.ro, finanțat din fonduri europene. Plângerea a fost depusă la Curtea de Apel București, care nu a stabilit, încă, un prim termen al procesului. Indaco a chemat, de asemenea, în judecată și Consiliul Concurenței, pe motiv că a sesizat initial această instituție, care i-a respins, însă, plângerea. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Firma, care deține portalul legislativ lege5.ro, este de părere că Ministerul Justiției face concurență neloială firmelor care se ocupă cu furnizarea de aplicații legislative. 

Plângerea prealabilă către Consiliul Concurenței a fost respinsă, considerându-se că faptele "nu intră sub incidența prevederilor legale în domeniul concurenței, fiind o măsură care vizează interesul public și promovează interesele consumatorilor". Indaco a solicitat instanței anularea acestei decizii și începerea unei investigații. În motivare, reclamantul a definit afișarea versiunii consolidate a legislației ca fiind o facilitate excesivă, iar prestigiul Ministerului Justiției ca un avantaj incorect în concurența diverselor surse de informare legislativă. 

Culmea este, însă, că Indaco Systems a participat la licitația organizată de Ministerul Justiției pentru „achiziția unei baze de date legislativă, de servicii și de echipemente necesare implementării acesteia, în cadrul proiectului – Implementarea portalului N-Lex”. Indaco nu a câștigat licitația, desi a făcut contestație la CNSC. Licitația a fost organizată în anul 2013 și soluționată de CNCD la începutul anului 2014.

Situația este cu atât mai absurdă, cu cât cetățenii unui stat trebuie să aibă acces nemijlocit la legislație, și nu contra cost, din moment ce necunoașterea legii nu este o scuză pentru încălcarea ei.

Indaco a avut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu Ministerul Justiției, printre care și cel pentru implementarea programului “ecris”, folosit și în prezent de instanțele de judecată, pentru publicarea online a termenelor și soluțiilor.

Compania Indaco este deținută de frații Iane, ambii parlamentari, fiecare deținând câte 50% din acțiuni: Ovidiu Iane, deputat PSD de Suceava și Daniel Iane, deputat PNL de Dolj.

Contactat de Profit.ro, deputatul Ovidiu Iane spune că nu mai este administrator al Indaco, dar că la vremea declanșării acțiunilor în justiție era și cunoaște amănuntele. Astfel, susține Ovidiu Iane, “dacă legislația ar fi liberă pentru toată lumea ar fi bine, dacă Ministerul Justiției ar fi publicat doar Monitorul Oficial, fără nicio investiție, ar fi fost foarte bine. Dar dumnealor au plătit, în baza unei licitații pe care noi am contestat-o, pentru publicarea formei actualizate, consolidate, a legilor, cu toate modificările. Am contestat proiectul în sine, care a costat foarte mult, pentru că a intrat peste obiectul de activitate al tuturor firmelor care acționează în domeniu, prin oferirea gratuită, cu drept de reutilizare, a formelor consolidate ale legilor, cu toate actualizările și modificările”.

Un abonament lunar la aplicația "lege5" oferită de Indaco Systems costă, în funcție de complexitatea datelor furnizate, 15 euro, 23 de euro sau 32 de euro, fără TVA.

Acces contra cost la legislația în format electronic oferă și Monitorul Oficial. Cel mai ieftin abonament, pentru un singur utilizator, asigură acces pentru 60 de lei lunar cu TVA (550 lei anual) doar la Partea I a Monitorului Oficial și la alte trei părți la alegere, iar cel mai scump - 120 de lei lunar (1.200 lei pe an) - include părțile I-VII. 

Compania Indaco Systems a fost înființată în 1994, cu domeniu principal de activitate “Activități de editare a altor produse software”. În prezent, firma are 84 de angajați.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, cifra de afaceri a firmei a scăzut anul trecut la 10,09 milioane de lei, de la 10,23 milioane de lei în 2013 și 13,2 milioane de lei în 2012.

Profitul net raportat s-a înjumătățit în fiecare din ultimii doi ani, coborând la 1,17 milioane de lei anul trecut, de la aproape 2,4 milioane de lei în 2013 și 4,1 milioane de lei în 2012.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul justitiei
indaco
cnsc
consiliul concurentei
proces