UNSAR: Piața asigurărilor în ultimii 30 ani, de la 150 milioane de dolari la 4,5 miliarde de dolari

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 11 iun 2024

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a aniversat 30 de ani de la înființare, în anul 1994, perioadă în care atât economia țării, cât și piața asigurărilor au înregistrat un ritim susținut de dezvoltare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Sărbătorim 30 de ani de UNSAR, 30 de ani de istorie vie a asigurărilor din România. 30 de ani cu suișuri și coborâșuri, cu reușite, dar și cu fum în cabina de pilotaj, 30 de ani în care România, dar și industria noastră s-au schimbat profund", a declarat Alexandru Ciuncan, directorul general și președintele UNSAR.

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

La nivelul anului 1994, PIB-ul României se situa la 30 miliarde de dolari, inflația atingea 137%, iar salariul mediu net depășea puțin pragul de 100 dolari. Cu o penetrare în PIB de 0,5%, asigurările însumau 150 milioane de dolari, din care polițele de viață reprezentau 11% din subscrieri.

"În anul 1994, România abia învăța ce înseamnă economia de piață. Densitatea asigurărilor în urmă cu 30 de ani era de 6 dolari, iar tarifele RCA erau stabilite de autorități", a afirmat Ciuncan.

După 30 de ani, România este membră UE și NATO, are un PIB de 345 miliarde de dolari, inflația a coborât la 10%, media salariilor se situează la 1.100 dolari și speranța medie de viață a urcat de la 70 la 76,5 ani.

Asigurătorii vând polițe de 4,5 miliarde de dolari, din care contractele de viață reprezintă 16%, iar penetrarea în PIB a acestui sector al economiei a urcat la 1,35%.

"Atât densitatea, cât și penetrarea asigurărilor au înregistrat trenduri pozitive în ultimii 3 ani, deși suntem în continuare departe de media europeană de 7,4% și o densitate a asigurărilor de aproape 2.100 euro/locuitor", a spus șeful Uniunii.

UNSAR: Piața asigurărilor în ultimii 30 ani, de la 150 milioane de dolari la 4,5 miliarde de dolari

UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, care dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

Activitatea Uniunii are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. 

Asigurătorii membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de 5,2 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsar
aniversare