VIDEO Profit Health.forum - Director general Bristol-Myers Squibb Romania: Cine ne oprește să facem reformă în sistemul sanitar? Pacienții? Nu cred. Industria? Nu cred. Hai s-o facem!

VIDEO Profit Health.forum - Director general Bristol-Myers Squibb Romania: Cine ne oprește să facem reformă în sistemul sanitar? Pacienții? Nu cred. Industria? Nu cred. Hai s-o facem!
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 1 apr 2024

Finanțarea sistemului sanitar din România a crescut spectaculos în ultimii ani, dar suma alocată din PIB se află la jumătatea mediei Uniunii Europene, spune Cătălin Radu, director general al Bristol-Myers Squibb Romania, la  Profit Health.forum Ediția a XIII-a.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Conferința, transmisă în direct și la Profit News TV, a fost organizată cu sprijinul ARPIM, Bristol Meyers Squibb, MSD, Roche, Stada, UCB Pharma

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

"Avem o finanțare realistă la Sănătate? Nu. Avem o subfinanțare la Sănătate? Da. Avem o cheltuire ineficientă la Sănătate? Tot ce se poate. Avem risipă la Sănătate? Nu, pentru că nu avem de unde, cu toate că riscul există. Sănătatea nu o văd ca o cheltuială, ci ca o investiție. Când spun investiție nu mă refer la spitale noi, la echipamente noi, ci mă refer la viitorul acestei țări. Sănătatea, la fel ca Educația, este o investiție în viitorul acestei țări. Creșterile de fonduri pentru Sănătate din ultimii ani au fost spectaculoase, dar încă suntem la jumătatea mediei UE. Finanțarea actuală este nerealistă și sub nivelul la care ar trebui să fie", a afirmat Radu.

El a adăugat că este falsă afirmația că sistemul sanitar este un sac fără fund atunci când vorbim de finanțare.

"Cifrele arată că speranța medie de viață a crescut. E clar că dacă se va aloca la Sănătate 6% sau 7% din PIB, efectele vor fi vizibile. Nu cred că banii se vor risipi. E clar că sistemul este subfinanțat. Dacă finanțăm mai bine, efectele se vor vedea. La noi, de cele mai multe ori, lucrurile funcționează doar atunci când cuțitul ajunge la os. O problemă netratată nu dispare, ea crește. E ca un dop pe țeavă, care crește și va exploda. Cine ne oprește să facem reforma în sistemul sanitar? Au venit pacienții și au spus să nu fie făcută vreodată reforma sănătății în România? A venit industria să spună nu reformei sănătății? Hai s-o facem!", a mai spus reprezentantul Bristol-Myers Squibb Romania.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistemul sanitar
reforma