ANALIZĂ Ce va face Consiliul Concurenței în 2018

ANALIZĂ Ce va face Consiliul Concurenței în 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2018

Numărul de investigații declanșate de Consiliul Concurenței în ultimii 3 ani a crescut. Astfel, dacă în 2015 au fost declanșate 13 investigații noi, la finalul anului 2017, Autoritatea de Concurență avea în derulare un număr de 36 de investigații, cu una mai mult față de anul anterior.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Pentru 2018, "ne așteptăm la o menținere sau ușoară creștere a numărului de sesizări și plângeri. Reputația de care se bucură autoritatea și procedurile finalizate recent vor continua să atragă interesul pentru plângeri și sesizări, o parte dintre acestea transformându-se în investigații noi. Ținând cont de faptul că anul 2017 a fost unul cu o creștere de aproximativ 50 % a numărului de investigații noi (prin raportare la anul anterior) este de așteptat ca în anul 2018 să avem o scădere a investigațiilor noi, resursele autorității fiind folosite în finalizarea procedurilor în curs. Estimăm faptul că se va încerca o reducere a termenului de finalizare al unei investigații ceea ce va genera finalizarea mai multor cazuri în anul 2018", arată un raport al casei de avocatură Peli Filip.

Investigațiile sectoriale au fost și rămân mijlocul cel mai eficient de a cunoaște o piață de către autoritatea de concurență. Mecanismul folosit destul de des de Comisia Europeană a fost preluat și la nivel național existând o tendință de creștere a numărului de investigații sectoriale. În anul 2015 nu a fost declanșată vreo investigație sectorială, în anul 2016 au fost declanșate 5 anchete sectoriale, iar în anul 2017 au fost declanșate 4 anchete sectoriale.

FOTO Telekom a scos la vânzare un teren lângă lacul Floreasca și cere aproape 14 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Telekom a scos la vânzare un teren lângă lacul Floreasca și cere aproape 14 milioane de euro

"În anul 2018 ne așteptăm la păstrarea tendințelor de cunoaștere a unor segmente de piață în special cele care privesc tehnologii noi sau inovații. De asemenea, ne așteptăm ca sectorul IT precum și cel privind serviciile financiare să rămână în atenția autorității de concurență. Investigațiile sectoriale în curs pot genera investigații noi privind posibile încălcări ale legii concurenței", se mai arată în raport.

Sistemul sancționator aplicabil în România în materie de concurență permite sancțiuni de până la 10% din cifra de afaceri din anul anterior sancțiunii. În anul 2016, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în sumă de 68.438.985,74 lei (15,20 milioane de euro), iar în anul 2017, cuantumul amenzilor aplicat de către Consiliul Concurenței a crescut substanțial, ridicându-se la 123,110,219 lei (27,35 milioane euro).

"Anul 2017 a confirmat așteptările noastre privind o creștere a valorii sancțiunilor impuse. Este de așteptat ca valoarea acestora să continue să crească în anul 2018 în special ținând cont de faptul că unele investigații de amploare se apropie de final. În plus, există o tendință de creștere a procentului de amendă aplicat societăților investigate, aspect care ar putea afecta semnificativ piețele unde vor fi aplicate sancțiuni (de exemplu, unele societăți vor fi în imposibilitate de plată sau altele vor stopa investiții importante pentru a putea face față sancțiunilor)", se mai arată în document.

Anul 2017 a fost unul foarte bun pentru operațiunile de fuziuni si achiziții. Consiliul Concurenței a analizat 63 de concentrări economice (față de 59 în anul 2016 și numai 35 în anul 2015). Consiliul Concurenței a analizat 60 de concentrări economice, dintre care patru au fost autorizate cu condiții.

"Este de așteptat ca numărul de operațiuni analizate de către Consiliul Concurenței să se mențină în anul 2018. Această tendință este preconizată ca urmare a interesului unor investitori cu privire la anumite segmente ale economiei (în special domeniul financiar, cel farmaceutic, medical și IT&C), precum și existența unor tendințe firești de consolidare pe piață (astfel de tendințe manifestându-se și în trecut, spre exemplu pe piața de producție și comercializare de produse lactate sau în domeniul serviciilor medicale private)".

În anul 2017, Consiliul Concurenței a efectuat 22 de inspecții inopinate la 135 de sedii și puncte de lucru în creștere cu aproximativ 80 % față de anul precedent (când au fost efectuate 13 inspecții inopinate). În premieră, Consiliul Concurenței a efectuat o inspecție inopinată pe teritoriul unui alt stat membru UE (Marea Britanie), cu sprijinul autorității de concurență din Marea Britanie, Competition and Markets Authority, în cadrul investigației privind posibila înțelegere pe piața asigurărilor de aviație.

"Deși este dificil de estimat dacă numărul inspecțiilor inopinate va crește, este de așteptat ca acestea să rămână un mijloc important de colectare de informații de către autoritatea de concurență. De asemenea, complexitatea acestor proceduri necesită pregătire specială, abordarea inspecțiilor inopinate rămânând un subiect important în orice program de conformare cu regulile de concurență".

Dacă în anul 2016 s-a înregistrat o reducere ușoară de 4,5% față de anul 2015 a dosarelor în care autoritatea de concurență a avut calitate procesuală, în anul 2017 s-a înregistrat o creștere ușoară de aproximativ 9% (189 de dosare, față de 173) față de anul 2016 a dosarelor în care autoritatea de concurență a avut calitate procesuală.

"Această tendință este de așteptat să continue și în anul 2018 ca urmare a finalizării unui număr ridicat de investigații și aplicării de sancțiuni. Numărul de dosare va continua să fie influențat de numărul de cazuri în care părțile investigate au apelat la procedura recunoașterii încălcării (procedură care rămâne una de succes la nivelul autorității române). Este de așteptat să avem unele decizii ce privesc cuantumul amenzilor și în ce măsură sancțiunile aplicate respectă principiul proporționalității".

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
investigatii