Costul cu forța de muncă a crescut în România în al treilea trimestru cu 17,85% față de aceeași perioadă din 2016

Costul cu forța de muncă a crescut în România în al treilea trimestru cu 17,85% față de aceeași perioadă din 2016
scris 5 dec 2017

Costul orar cu forța de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în al treilea trimestru din 2017 cu 17,85%, forma brută, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în activitățile de spectacole, sănătate și asistență socială, învățământ și administrație publică, arată datele publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

În al doilea trimestru al anului, ritmul de creștere a costurilor cu forța de muncă a fost de 20% comparativ cu aceeași perioadă din 2016, ritm mai redus față de cel înregistrat în primul trimestru al anului (18,2%), scrie News.ro.

"Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă a crescut în toate activitățile economice. Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în activități de spectacole, culturale și recreative (38,76%), sănătate și asistență socială (32,48%), învățământ (30,91%) și administrație publică (29,57%)",  se precizează în comunicatul INS.

INS a confirmat creșterea economică de 8,8% a României în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI INS a confirmat creșterea economică de 8,8% a României în trimestrul al treilea

Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forța de muncă a crescut, în al treilea trimestru din 2017, cu 3,7%, după un avans de 7,91% în trimestrul al doilea și de 0,96% în primul trimestru.

Cele mai mari creșteri salariale în al treilea trimestru față de trimestrul al doilea au fost în învățământ (24,52%), ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent datorită vacanței școlare, urmată de administrație publică (9,79%), ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare, și activitățile de spectacole, culturale și recreative (6,49%).

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
cost
forta de munca