Costul orar al forței de muncă a crescut ușor

Costul orar al forței de muncă a crescut ușor
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2022

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul III 2022, comparativ cu trimestrul II 2022, o rată de creștere de 0,63% și de 10,89% comparativ cu trimestrul III 2021, potrivit datelor publicate Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”În trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul II 2022, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 0,63%. În trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III 2021, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 10,89%”, arată datele INS.

Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate în acest an CITEȘTE ȘI Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate în acest an

Față de trimestrul II 2022, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învățământ (18,79%), ca urmare a vacanței școlare și, în consecință, a diminuării timpului efectiv lucrat, în industria extractivă (7,53%), respectiv în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (2,17%), scrie News.ro

Însă costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităților economice comparativ cu trimestrul precedent. Cele mai semnificative scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (-6,96%), respectiv în tranzacții imobiliare (-5,23%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 0,62%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,85%.

Trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III 2021

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (18,70%), industria extractivă (17,57%), hoteluri și restaurante (16,76%), respectiv în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (16,16%).

Față de perioada analizată, cele mai reduse creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în sănătate și asistență socială (4,41%), învățământ (4,28%) și administrație publică (3,70%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 10,89%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 10,93%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
costuri