e-Factura după prima săptămână - 29 de firme s-au înregistrat pentru a folosi noul sistem, prima factură a fost emisă luni. Finanțele au nevoie de cât mai mulți utilizatori pentru a regla sistemul informatic

e-Factura după prima săptămână - 29 de firme s-au înregistrat pentru a folosi noul sistem, prima factură a fost emisă luni. Finanțele au nevoie de cât mai mulți utilizatori pentru a regla sistemul informatic
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 nov 2021

Un număr de 29 de firme private s-au înrolat voluntar, în prima săptămână de la lansare, pentru utilizarea sistemului informatic e-Factură. Potrivit informațiilor Profit.ro, în cursul zilei de luni a fost emisă și prima factură electronică prin acest mecanism. Ministerul Finanțelor intenționează să regleze și să dezvolte sistemul informatic pe măsură ce se înrolează mai multe companii care emit facturi și testează astfel funcționalitățile e-Factură. În prezent, e-Factură a fost lansat opțional pentru achiziții publice, în relația dintre companii private și instituții de stat (B2G - business to government), urmând ca pentru aceste operațiuni să devină obligatoriu, potrivit informațiilor Profit.ro, de la 1 iulie 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sistemul va fi extins și la operațiunile dintre firmele private (B2B - business to business). Ministerul Finanțelor a anunțat că, cel mai probabil din 2023, sistemul de facturare va deveni obligatoriu pentru toate tranzacțiile, indiferent de parteneri.

La mijlocul acestui an, datele ANAF arătau că în România erau activi fiscal circa 1,8 milioane de contribuabili, dintre care 1,2 milioane de persoane juridice și peste 600.000 de activități independente.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Pentru a putea îmbunătăți mecanismele e-Factură cât mai mult, Finanțele au nevoie ca sistemul să fie utilizat la scară cât mai largă. Deși după prima săptămână totalul firmelor private care s-au înscris în registrul utilizatorilor se află abia aproape de 30, autoritățile se așteaptă ca numărul să crească, pe măsură ce firmele, dar mai ales furnizorii acestora de soluții software, se familiarizează cu e-Factură.

Profit.ro a scris, la începutul săptămânii, în baza unor informații obținute din surse oficiale, că e-Factura urmează să devină obligatorie pentru achizițiile publice, în tranzacțiile dintre companii și instituții de stat (B2G-business to government), de la 1 iulie 2022. Sistemul este în prezent opțional. Un anunț făcut anterior de Ministerul Finanțelor, menționează vag că "după o perioadă de acomodare cu lucru în platforma Ro e-Factura", aceasta va deveni obligatorie pentru toate achizițiile publice realizate în România, fără să precizeze termenul.

Termenul de "acomodare" este, astfel, unul destul de generos. În această perioadă, CNIF (centrul IT al ANAF și Finanțelor) va evalua și îmbunătăți sistemul informatic.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Un alt aspect important este că pentru extinderea sistemului la tranzacțiile dintre firme (business to business - B2B), este necesară obținerea unei derogări de la Comisia Europeană, însă această etapă este considerată mai degrabă o formalitate. Finanțele intenționează să introducă termenul iulie 2022 în proiectul de lege pentru aprobarea OUG referitoare la e-Factură, proiect care va fi discutat de Parlament în următoarele luni, potrivit informațiilor Profit.ro.

În prezent opțional, sistemul eFactură va deveni obligatoriu pentru toate achizițiile publice realizate în România, după o perioadă de acomodare cu lucru în platforma Ro e-Factura. Conform informațiilor Profit.ro, termenul acestei etape este de 1 iulie. De asemenea, Ro e-Facturare va deveni instrumentul exclusiv pentru facturare, deci și între firme private, începând, cel mai probabil, din 2023, potrivit Ministerului Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
e-factura
ministerul finantelor
anaf
factura electronica