Guvernul României a acordat în 2020 economiei cel mai redus sprijin dintre țările din Europa Centrală și de Est, aproximativ 4% din PIB, potrivit unui raport al agenției de rating Moody's, care analizează 8 state din Europa Centrală și de Est, respectiv România, Bulgaria, Croația, Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia. Cehia este statul care a acordat economiei cel mai puternic sprijin fiscal, de peste 20% din PIB, relevă raportul. România are și cea mai slabă situație financiară dintre cele opt țări analizate. Ratingul României este la același nivel cu cel al Ungariei, pe ultima treaptă recomandată investitorilor, dar în timp ce Ungaria are perspectivă pozitivă, de îmbunătățire a ratingului, România are perspectivă de înrăutățire, fiind singura țară, din regiune, în cazul căreia a fost luată anul trecut o măsură negativă.
Ministerul Finanțelor monitorizează 1.367 de companii ale statului, din care 294 sunt inactive, în diverse stadii de insolvență, reorganizare, faliment, lichidare, dizolvare, iar 1.073 sunt active, relevă o listă a acestor companii, prezentată acum de Profit.ro. Companiile de stat sunt o sursă de posturi bănoase și călduțe în care partidele aflate la guvernare, miniștrii, primarii, consilierii locali și județeni și alți puternici ai zilei, inclusiv în prezent, își plasează uneori apropiați, rude, membri de partid sau alte persoane, de multe ori pe criterii de clientelism politic, nu de competență.
Guvernul a stabilit, miercuri, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut va crește din ianuarie cu 3%, de la 2.230 lei lunar la 2.300 lei lunar, reprezentând o majorare netă de 41 lei, rezultând un salariu minim net lunar de 1.386 lei, după cum a relatat în premieră Profit.ro. În ședința de vineri, Guvernul va rectifica însă hotărârea astfel încât firmele să poată aplica majorarea la veniturile salariaților pentru toată luna ianuarie.
Creșterea economică a României ar urma să accelereze anul următor la 6,2%, de la 3,4% anul acesta, susținută de granturile și împrumuturile la care statele membre UE vor avea acces prin programul Next Generation EU, de redresare în urma pandemiei de Covid-19, estimează agenția de evaluare financiară Fitch. Avansul economic al României ar fi al doilea cel mai accelerat dintre cele 11 state membre UE din regiune, după Ungaria, unde este prognozat la 6,9%.
ANAF nu a inițiat executări silite noi după data de 28 decembrie, termen la care a expirat facilitatea fiscală acordată de Guvern prin intermediul căreia contribuabilii au putut amâna plata obligațiilor fiscale fără să acumuleze accesorii și fără să înceapă împotriva lor procesul de executare silită. În acest interval, ANAF a încercat să îi informeze pe toți cei cu datorii, prin intermediul serviciului online SPV sau prin alte modalități, că pot accesa mecanisme de eșalonare pentru plată și pot evita astfel executarea, a declarat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu.