Elena Udrea și Dan Andronic, retrimiși în judecată de DNA, după ce procurorii au readministrat probele anulate de ICCJ

Elena Udrea și Dan Andronic, retrimiși în judecată de DNA, după ce procurorii au readministrat probele anulate de ICCJ
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2019

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat, luni, retrimiterea în judecată a Elenei Udrea pentru trafic de influență și spălare a banilor, dar și a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă, după ce au readministrat unele probe care fuseseră anulate de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii precizează că au făcut o percheziție informatică pentru administrarea probelor necesare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”La data de 24 iunie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus retrimiterea în judecată a inculpaților Udrea Elena Gabriela, membru al Guvernului la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor și Andronic Dan-Cătălin, om de afaceri și jurnalist, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă”, au transmis, luni, procurorii DNA.

Aceștia au precizat că, anterior, în etapa procesuală a camerei preliminare, prin încheierea din data de 11 februarie 2019, judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus anularea unor probe (emailuri) și îndepărtarea lor de la dosar, scrie News.ro.

CONFIRMARE Teodorovici admite discuții cu privire la supraacciza la carburanți CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Teodorovici admite discuții cu privire la supraacciza la carburanți

În consecință, procurorii anticorupție au solicitat restituirea cauzei în vederea readministrării probelor anulate, lucru pe care l-au și făcut în contextul efectuării unei percheziții informatice, a mai transmis DNA.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în 11 februarie, să excludă mai multe probe din dosarul în care Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă.

ICCJ a admis contestațiile formulate de Dan Andronic și Elena Udrea împotriva unei încheieri a Curții de Apel București și a exclus astfel, din materialul probator, e-mailurile primite/trimise de Dan Andronic și documentele stocate pe hard disk-uri privind achiziționarea și admnistrarea SC Editura Evenimentul și Capital SRL.

"Admite contestațiile formulate de inculpații Andronic Dan Cătălin și Udrea Elena Gabriela împotriva Încheierii din camera de consiliu din data de 01.10.2018 pronunțată de Curtea de Apel București - Secția a II-a penală în dosar nr. 9725/2/2017/a1. Desființează, în parte, încheierea contestată și rejudecând: Admite excepția invocată de inculpații Andronic Dan Cătălin și Udrea Elena Gabriela și, în temeiul art. 102 alin.2-4 C. proc. pen., exclude din materialul probator corespondența electronică tip email primită/transmisă de către Andronic Dan Cătălin și documentele stocate pe hard diskuri în legătură cu activitățile desfășurate în vederea achiziționării și administrării S.C. Editura Evenimentul și Capital S.R.L. în perioada 23.04.2011- 08.12.2014, atașate la vol. 37 filele 3-240 d.u.p. nr. 604/P/2017 conform procesului verbal din 02.10.2017 nr. 87/P/2015", se arata în decizia de ICCJ, publicată pe portalul instanței.

Totodată, ICCJ a cerut DNA să precizeze dacă menține trimiterea în judecată a celor doi.

Situațiile financiare interimare vor putea fi corectate la fel ca cele anuale. Vor fi introduse ajustări pentru deprecierea avansurilor acordate furnizorilor - proiect ordin MFP CITEȘTE ȘI Situațiile financiare interimare vor putea fi corectate la fel ca cele anuale. Vor fi introduse ajustări pentru deprecierea avansurilor acordate furnizorilor - proiect ordin MFP

Instanța a menținut însă celelalte dispoziții ale încheierii contestate, referitoare la instituirea sechestrului asigurător.

Magistrații Curții de Apel București au decis, la începutul lunii octombrie 2018, instituirea sechestrului pe toate bunurile deținute de Elena Udrea, până la concurența sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, alături de Dan Andronic.

În acest dosar, Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influență și spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menținerea contractului între Hidrolectrica și firma acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
elena udrea
dan andronic
dna