Procurorul general spune că limita de un milion de euro pentru dezincriminarea evaziunii fiscale este prea ridicată

Procurorul general spune că limita de un milion de euro pentru dezincriminarea evaziunii fiscale este prea ridicată

Alex Florența. Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2024

Procurorul general al României, Alex Florența, consideră că limita de până la un milion de euro pentru dezincriminarea evaziunii fiscale este prea ridicată pentru nivelul actual al României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alex Florența a fost întrebat, la TVR Info, ce crede despre proiectul de lege care vizează dezincriminarea evaziunii fiscale dacă prejudiciul este până la un milion de euro.

Parlamentarii PNL vor să elimine impozitul de 10% pe concediile medicale, introdus de Ministerul Finanțelor condus chiar de un liberal CITEȘTE ȘI Parlamentarii PNL vor să elimine impozitul de 10% pe concediile medicale, introdus de Ministerul Finanțelor condus chiar de un liberal

“Chiar dacă în esența sa un astfel de demers nu este neapărat greșit,  limita la care ajungem să putem aplica aceste beneficii ale plății integrale e, într-adevăr, o discuție. În ceea ce mă privește, cred că limita de un milion de euro este prea ridicată. Cel puțin pentru nivelul actual al României. De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancțiune suplimentară ar trebui la rândul lor defalcate în funcție de momentul în care intervine această manifestare de voință pe parcursul urmăririi penale”, a declarat procurorul general.

El a prezentat și câteva propuneri în acest sens.

“Dacă inculpatul apelează la acest beneficiu și înțelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale, evitând astfel cheltuielile judiciare inerente unui proces care se lungește, această penalizare să fie într-un procent, să spunem 20-25%,  dacă se trece la pasul următor, decide să se judece și în cursul primei instanțe, în funcție de probatoriul administrat decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare pentru că ai generat deja niște cheltuieli judiciare sublimentare, să spunem un 50%, iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului și doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înțelegi să apelezi la un astfel procedură, sancțiunea să fie și mai mare, să fie de pildă un 100% achitat suplimentar pe lângă prejudiciul inițial”, a explicat procurorul general.

El consideră că un asemenea demers ar avea consecințe pozitive.

“Pentru că un astfel de demers are, într-adevăr, natura să descurajeze pentru că fiecare se va uita, în primul rând, la prejudiciul care i se impută și pe care va trebui să-l achite,  la sancțiunea care vine suplimentar, la toți banii pe care îi cheltui implicit într-un astfel de demers judiciar și atunci s-ar putea că, într-adevăr, să existe o consecință pozitivă, să spun, a unui astfel de demers legislativ fiind descurajant tocmai prin prisma efortului financiar pe care ar trebui să-l suporte un inculpat”, a mai explicat Alex Florența.

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere CITEȘTE ȘI Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere



Întrebat dacă a fost consultat în legătură cu acel proiect de lege, procurorul general a răspuns: “Nu, tatonarea formală a existat pe chestia asta, dar varianta asta finală, dacă nu mă înșel, a intrat inclusiv pe zona de amendamente în Parlament”.

Alex Florența a explicat și de ce nu vede potrivit acest prag de un milion de euro la evaziunea fiscală, scrie News.ro.

“Cred că un milion de euro este prea mult, plecând de la numărul dosarelor penale pe care le avem în instrumentare și mai ales la prejudiciile care sunt constatate către organele fiscale în aceste dosare. Ori un prejudiciu de un milion de euro în momentul de față nu se regăsește, sau peste un milion de euro nu se regăsește în foarte multe dintre dosarele penale, lucru care reflectă faptul că, într-o anumită formă sau cel puțin într-o anumită modalitate de manifestare a acestui fenomen, evaziunea fiscală la noi, cel puțin cea cu care suntem sesizați în orice caz, nu atinge neapărat acest nivel de prejudiciu”,a mai afirmat procurorul general.

viewscnt
Afla mai multe despre
procurorul general al româniei
evaziune fiscala