PROFIT TV - Guvernul, pregătit să achite șomajul tehnic pentru 1 milion de angajați

PROFIT TV - Guvernul, pregătit să achite șomajul tehnic pentru 1 milion de angajați
scris 21 mar 2020

Guvernul este pregătit, în caz de nevoie, să sprijine de la buget plata șomajului tehnic pentru aproximativ 1 milion de angajați în cazul firmelor afectate de pandemia de coronavirus, a declarat, la Profit TV, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Anterior, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunțase că 200.000 de contracte de muncă suspendate au fost înregistrate doar în această săptămână.

”Noi am făcut schema de șomaj tehnic cu o estimare de 400.000-500.000 de contracte de muncă suspendate, însă ne așteptăm și suntem pregătiți să sprijinim această facilitate de șomaj tehnic pentru aproximativ 1 milion de angajați, cu un impact bugetar de aproximativ 4 miliarde de lei”, a precizat Ionel Dancă.

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să dea sporuri de 55% până la 85% din salariu personalului sanitar care luptă cu coronavirus CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să dea sporuri de 55% până la 85% din salariu personalului sanitar care luptă cu coronavirus

Un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate au fost înregistrate la nivelul acestei săptămâni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

"Din datele pe care le avem la dispoziție în Registrul electronic al evidenței salariaților, REVISAL-ul așa cum este cunoscut, evidența pe care o avem la nivelul acestei săptămâni ne arată un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur este o situație gravă. Ne-am pregătit cu o estimare undeva la 300.000 - 400.000 pentru această perioadă acoperită de decretul președintelui (starea de urgență, n.r.). Urmărim permanent evoluția lucrurilor și în mod evident vor urma noi decizii în funcție de evoluția lucrurilor", a precizat ministrul Muncii la Digi24.

Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, numărul salariaților activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020.

O nouă lege intră în vigoare: Tichetele de masă acordate angajaților vor putea fi majorate semnificativ CITEȘTE ȘI O nouă lege intră în vigoare: Tichetele de masă acordate angajaților vor putea fi majorate semnificativ

Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (care este de 5.429 lei).

Măsurile decise de Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri, primite pozitiv de antreprenori, dar sunt așteptate în continuare planuri concrete de susținere CITEȘTE ȘI Măsurile decise de Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri, primite pozitiv de antreprenori, dar sunt așteptate în continuare planuri concrete de susținere

De aceste prevederi urmează să beneficieze salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:

a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobată prin ordin.

b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul muncii
contracte de muncă
suspendare
somaj
tehnic
guvern
plata
cancelarie
ionel danca