Profit TV - președintele ASF: Nu există nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori

Profit TV - președintele ASF: Nu există nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori
scris 1 mar 2019

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a primit, la acest moment, nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață, a declarat la Profit TV președintele ASF, Leonard Badea.

 

"La acest moment, la nivelul ASF nu avem înregistrată nicio cerere privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață. Nu există nici informal, nici formal. Cred că trebuie să analizăm situația cu echilibru, cu răbdare. Sunt adeptul dialogului, adeptul răbdării de a ne asculta unul pe altul și de a face analize și de a găsi căi comune pentru rezolvarea unor situații care pot apărea pe piețele financiare non-bancare. Este important să avem capacitatea să tratăm aceste situații cu înțelepciune și profesionalism. În acest sens, recomand foarte multă atenție și să privim cu oarecare rezerve declarațiile care se fac în spațiul public de către anumiți analiști, care discută mai mult jurnalistic asupra acestui subiect", a spus Badea.

Anterior, reprezentanții Allianz-Țiriac Pensii, Generali Pensii și Aegon Pensii au transmis pentru Profit.ro, legat de o eventuală ieșire de pe piață din cauza OUG 114/2018, că toate scenariile sunt în analiză și că nicio decizie, inclusiv pentru majorarea impusă a capitalului, nu a fost luată.

La începutul săptămânii, și economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat că ordonanța riscă să doboare Pilonul II al fondurilor de pensii și că mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă.

La aceste declarații ale lui Lazea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reacționat și a spus că afirmațiile nu reflectă, probabil, poziția BNR, care transmite, însă, oricum, prea multe mesaje nepotrivite.

Și Comisia Europeană a atras însă atenția, la rândul său, că Ordonanța de Urgență 114/2018 crește riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România, iar slăbirea Pilonului II va afecta piața de capital românească, care este deja subdezvoltată.

„Ordonanța le cam naționalizează”. Tot mai mulți analiști cred că Guvernul desființează mascat fondurile din Pilonul 2 de pensii prin OUG 114 CITEȘTE ȘI „Ordonanța le cam naționalizează”. Tot mai mulți analiști cred că Guvernul desființează mascat fondurile din Pilonul 2 de pensii prin OUG 114

Cum a anunțat anterior Profit.ro, administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele acestui an, din care jumătate din sumă până la 30 iunie, potrivit OUG 114/2018. Mai mult, comisioanele încasate de administratori sunt plafonate la 1%.

La finele anului 2018, activele nete ale celor 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) însumau 47,576 miliarde de lei, de la 39,741 miliarde de lei la 31 decembrie 2017. La debutul sistemului, în luna mai 2008, fondurile Pilon 2 au avut active de 86,45 milioane de lei, conform datelor ASF. Numărul celor care contribuie la Pilonul 2 se situează la 7,25 milioane de participanți, de la 4,156 milioane în luna mai 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
allianz-tiriac
pensii
capital
aegon