Guvernul trebuie să abroge mecanismul de plată defalcată a TVA, prin ordonanță de urgență, măsură care va trebui însoțită și de norme tranzitorii pentru firmele cu bani în conturile de la Trezorerie sau pentru cele care au de făcut plăți în preajma datei de la care va fi oprit mecanismul de plată defalcată, a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Adrian Bența, după ce Comisia Europeană a respins cererea Ministerului Finanțelor de acordare a unei derogări sistemului de split de la directiva UE de TVA. Guvernul are acum 2 luni pentru a sista mecanismul de plată defalcată a TVA, urmând ca în caz contrar Comisia să continue cu procedura de infringement.
"Era de așteptat. Toți specialiștii au spus că bat câmpii cu split TVA. A fost dat mecanismul split TVA prin ordonanță de urgență și tot prin ordonanță de Guvern pot să o scoată, de preferat cu o dată calendaristică, 30 noiembrie, 31 decembrie, ceva în genul ăsta. Trebuie să abroge integral ordonanța 23 și cu măsuri tranzitorii, pentru că sunt firme cu bani pe la Trezorerie, blocați în conturi. Mai sunt unii care fac plată pe 29 decembrie și intră banii pe 1 ianuarie ... Trebuie niște măsuri tranzitorii. Optim ar fi cât mai rapid. Dacă tot măresc salariul minim cu 1 decembrie, pot să mai dea o ordonanță de urgență care să abroge split. Ideea este că sistemele ... contabilitățile au și ele niște termene, încep cu niște termene. Ordonanțe din astea date cu mijlocul lunii nu au nicio noimă. Un termen rezonabil pentru Comisie, firme, dar și Guvern ar fi 31 decembrie", spune Bența pentru Profit.ro, la scurt timp de la anunțarea deciziei de către Comisie.
Comisia Europeană a cerut României să renunțe la mecanismul de plată defalcată a TVA, întrucât, consideră executivul comunitar, acest sistem, introdus de la începutul anului de Finanțe pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA, este contrar directivei UE privind TVA și libertății furnizării de servicii. Scrisoarea de punere în întârziere, transmisă acum de Comisie României, este primul pas în cadrul unei proceduri de infringement.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

"Firmele afectate de split trebuie să respecte legea în vigoare la momentul acesta. Mecanismul încă există. Dacă acum cumpăr bunuri sau servicii de la o firmă în split, tot trebuie să fac plată defalcată. Până nu se abrogă, tot rămânem cu splitul", a spus Bența.
În mecanismul de plată defalcată sunt în jur de 20.000 de firme, însă extrem de puține dintre acestea au intrat benevol în sistem, atrase de facilitățile acordate de autorități. Astfel, mecanismul de plată defalcată a TVA a ajuns, la finele lunii martie, când a intrat complet în vigoare, la aproximativ 18.000 de firme, însă în proporție covârșitoare acestea au fost incluse în split TVA cu forța, din cauza restanțelor la TVA sau a stării de insolvență.