Renunțarea la split TVA: Guvernul trebuie să abroge mecanismul, iar firmele să respecte până atunci regula. Ce se întâmplă cu banii blocați

Renunțarea la split TVA: Guvernul trebuie să abroge mecanismul, iar firmele să respecte până atunci regula. Ce se întâmplă cu banii blocați
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 nov 2018

Guvernul trebuie să abroge mecanismul de plată defalcată a TVA, prin ordonanță de urgență, măsură care va trebui însoțită și de norme tranzitorii pentru firmele cu bani în conturile de la Trezorerie sau pentru cele care au de făcut plăți în preajma datei de la care va fi oprit mecanismul de plată defalcată, a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Adrian Bența, după ce Comisia Europeană a respins cererea Ministerului Finanțelor de acordare a unei derogări sistemului de split de la directiva UE de TVA. Guvernul are acum 2 luni pentru a sista mecanismul de plată defalcată a TVA, urmând ca în caz contrar Comisia să continue cu procedura de infringement.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Era de așteptat. Toți specialiștii au spus că bat câmpii cu split TVA. A fost dat mecanismul split TVA prin ordonanță de urgență și tot prin ordonanță de Guvern pot să o scoată, de preferat cu o dată calendaristică, 30 noiembrie, 31 decembrie, ceva în genul ăsta. Trebuie să abroge integral ordonanța 23 și cu măsuri tranzitorii, pentru că sunt firme cu bani pe la Trezorerie, blocați în conturi. Mai sunt unii care fac plată pe 29 decembrie și intră banii pe 1 ianuarie ... Trebuie niște măsuri tranzitorii. Optim ar fi cât mai rapid. Dacă tot măresc salariul minim cu 1 decembrie, pot să mai dea o ordonanță de urgență care să abroge split. Ideea este că sistemele ... contabilitățile au și ele niște termene, încep cu niște termene. Ordonanțe din astea date cu mijlocul lunii nu au nicio noimă. Un termen rezonabil pentru Comisie, firme, dar și Guvern ar fi 31 decembrie", spune Bența pentru Profit.ro, la scurt timp de la anunțarea deciziei de către Comisie.

Comisia Europeană a cerut României să renunțe la mecanismul de plată defalcată a TVA, întrucât, consideră executivul comunitar, acest sistem, introdus de la începutul anului de Finanțe pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA, este contrar directivei UE privind TVA și libertății furnizării de servicii. Scrisoarea de punere în întârziere, transmisă acum de Comisie României, este primul pas în cadrul unei proceduri de infringement.

CE cere României să aplice legislația privind înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracțiuni CITEȘTE ȘI CE cere României să aplice legislația privind înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracțiuni

"Firmele afectate de split trebuie să respecte legea în vigoare la momentul acesta. Mecanismul încă există. Dacă acum cumpăr bunuri sau servicii de la o firmă în split, tot trebuie să fac plată defalcată. Până nu se abrogă, tot rămânem cu splitul", a spus Bența.

În mecanismul de plată defalcată sunt în jur de 20.000 de firme, însă extrem de puține dintre acestea au intrat benevol în sistem, atrase de facilitățile acordate de autorități. Astfel, mecanismul de plată defalcată a TVA a ajuns, la finele lunii martie, când a intrat complet în vigoare, la aproximativ 18.000 de firme, însă în proporție covârșitoare acestea au fost incluse în split TVA cu forța, din cauza restanțelor la TVA sau a stării de insolvență.

După cum a scris Profit.ro în luna februarie, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să solicite Comisiei Europene o derogare pentru split TVA de la directiva UE privind sistemul comun de TVA. Cererea trimisă de România către CE a venit după ce, în toamna anului trecut, ministrul Finanțelor de la acel moment a respins mesajele Comisiei, care propunea să ajute autoritățile române în avans pentru a se asigura că legislația respectă regulile UE. „Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi”, atrăgea atenția, la momentul respectiv, comisarul european Pierre Moscovici.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split tva
plata defalcata a tva
adrian benta
ministerul finantelor
firme