Vicepremierul Marcel Ciolacu: Viramentele la Pilonul 2 de pensii ar putea fi reduse cu 15-20%

Vicepremierul Marcel Ciolacu: Viramentele la Pilonul 2 de pensii ar putea fi reduse cu 15-20%
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 oct 2017

Viramentele din fondul de pensii publice către fondurile private de pensii obligatorii ar putea fi corelate cu rata de plată a contribuțiilor de asigurări sociale, astfel încât statul să nu mai vireze integral contribuțiile la fondurile administrate, ci o parte mai mică din acestea, a arătat vicepremierul Marcel Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Schimbările pregătite pentru acest pilon de pensii au fost anunțate de Profit.ro din luna august, fiind inițial negate de un ministru, apoi confirmate oficial.

“Momentan Pilonul 2 rămâne obligatoriu. Am identificat o singură problemă. Transferul de bani de la pilonul 1 la pilonul 2 este acum de 100%. Transferul ar trebui să fie egal cu rata de colectare a contribuțiilor de asigurări sociale, care este acum de 80-85%” a spus Ciolacu, la conferința LIVE Business, organizată de economica.net.

Vicepremierul a spus că această va fi o decizie care va fi luată după mai multe discuții.

Conform datelor ASF,  în luna iunie 2017 au fost virate către fondurile de pensii administrate privat 608,96 milioane de lei (133,72 milioane de euro), o creștere de 23,29% comparativ cu iunie 2016 și de 18,58% comparativ cu decembrie 2016. Suma reprezintă contribuția de 5,1% virată de sistemul asigurărilor sociale de stat în contul celor 6,92 milioane de participanți înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat. O reducere a acestui buget cu 10% ar echivala cu o reducere de circa 60 de milioane de lei.

EXCLUSIV Fondul Proprietatea contestă în instanță schimbările în CA al Poștei Române impuse de Ministerul Comunicațiilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea contestă în instanță schimbările în CA al Poștei Române impuse de Ministerul Comunicațiilor

În primul semestru din 2017 s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 3,42 miliarde de lei (0,75 miliarde de euro), cu o medie de 552,86 milioane lei/lună. Comparativ cu primul semestru din 2016, valoarea totală a contribuțiilor virate în semestrul I din 2017 a crescut cu 20,47%, în condițiile în care a crescut câștigul salarial mediu brut pe economie, iar din februarie a fost eliminat plafonul pentru contribuțiile de asigurări sociale (CAS) echivalent cu cinci salarii medii brute pentru persoanele care obțin venituri din salarii, sau asimilate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul 2
marcel ciolacu
pensii private
cas