Orașele din Spania sunt invadate de roiuri de muște, uneori chiar în „densități absolut intolerabile”. Care sunt explicațiile

Orașele din Spania sunt invadate de roiuri de muște, uneori chiar în „densități absolut intolerabile”. Care sunt explicațiile
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Condițiile climatice și practicile agricole ar putea crea terenul perfect pentru ca insectele să se înmulțească, scrie Euronews, notând că în multe părți din Spania muștele le fac viața locuitorilor un iad.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Tomino, o municipalitate din provincia Pontevedra din comunitatea autonomă Galicia, se confruntă cu un aflux brusc de muște. După ce eclozează, acestea pleacă în căutare de hrană și sunt adesea atrase de mirosurile din casele oamenilor, scrie Hotnews.ro

SUA blochează importurile de la mai multe companii textile chineze CITEȘTE ȘI SUA blochează importurile de la mai multe companii textile chineze

Primarul Sandra González a declarat pentru presa locală că, deși aceste insecte nu răspândesc boli, ele „deteriorează sănătatea psihologică” a oamenilor care suferă din cauza epidemiei de dăunători.

Ea spune că situația necesită un răspuns coordonat din partea autorităților din zonă pentru a elimina cauzele care stau la baza invaziei de muște.

Un raport al Federației Municipalităților și Provinciilor din Galicia arată că până la 20 de zone din Pontevedra, Lugo, A Coruna și Ourense se confruntă cu o explozie a numărului de muște.

Cu toate acestea, unii primari ai orașelor de pe această listă au negat existența unei probleme în zona lor, ceea ce a dus la afirmații conform cărora amploarea problemei este exagerată.

Explicația oamenilor de știință pentru roiurile de muște din Galicia

Deși în prezent nu există nicio modalitate de a face legătura între roiurile de muște din diferite municipalități, experții au câteva teorii.

Un studiu efectuat în municipalitatea Tomino de către un grup de cercetători de la Universitatea din Vigo sugerează că schimbările climatice și practicile agricole necorespunzătoare ar putea fi doi factori care determină înmulțirea rapidă a numărului de muște.

CFR reintroduce ”Trenurile Soarelui”. 30 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării CITEȘTE ȘI CFR reintroduce ”Trenurile Soarelui”. 30 de trenuri vor asigura zilnic legături directe cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării

Ploile abundente au fost urmate de vreme caldă, iar umiditatea este ridicată. În combinație cu materia organică, cum ar fi îngrășămintele care putrezesc pe câmpuri, se creează mediul perfect pentru ca muștele să depună ouă, iar larvele lor să eclozeze și să se dezvolte rapid.

Deși în Tomino au existat întotdeauna ferme, locuitorii au declarat pentru ziarul El Pais că acum câmpurile sunt fertilizate mai frecvent pentru a crește producția de alimente. Aceștia spun că îngrășămintele sunt pulverizate direct pe sol, unde rămân săptămâni întregi, oferind astfel un teren ideal de reproducere pentru muște.

De asemenea, muștele devin inactive în timpul iernii, când temperaturile scad sub zero grade. Dar iernile neobișnuit de călduroase au făcut ca acestea să se reproducă în cea mai mare parte a anului.

Oamenii de știință spun că, deși s-a înregistrat o explozie disproporționată a numărului de muște, acest lucru nu poate fi considerat o molimă. Totuși, în municipalități precum Tomino, insectele au ajuns în unele cazuri în „densități absolut intolerabile”.

Soluții pentru rezolvarea problemei

Douăzeci de consilii municipale s-au reunit pentru a cere guvernului regional să ia măsuri coordonate în această privință. Acestea doresc o colaborare la nivelul întregii comunități pentru a reduce „furtuna perfectă” de condiții ce duce la apariția acestui număr extrem de mare de insecte.

Experții spun că ar putea fi utile linii directoare din partea guvernului regional privind practicile agricole, astfel încât să fie prevenită înmulțirea muștelor.

Unele orașe studiază, de asemenea, modalități de creștere a populațiilor de păsări și lilieci care se hrănesc cu insecte, în încercarea de a reduce numărul acestora în zonele cele mai „invadate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
muste
spania