Chirițoiu despre procesul cu Loteria Română pierdut în instanță: Un caz clar, dar se pare că nu am reușit să-l explicăm

Chirițoiu despre procesul cu Loteria Română pierdut în instanță: Un caz clar, dar se pare că nu am reușit să-l explicăm
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2020

Consiliul Concurenței a câștigat în instanță cea mai mare parte a proceselor intentate de companiile amendate de instituție, însă procesul cu Loteria Română - în legătură cu implementarea programului video-loterie - este unul din puținele cazuri în care autoritatea a pierdut, în ultimii zece ani. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat pentru News.ro că instituția trebuie să învețe din această situație astfel încât anumite greșeli să nu se mai repete.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

„Sunt destul de rare situațiile în care Consiliul pierde în instanță. Important este să învățăm, să vedem ce nu am făcut corect și să ne asigurăm că data viitoare nu repetăm aceleași greșeli. Una din aceste rare situații este cazul Loteriei Române, unde am câștigat la prima instanță (n.r. Curtea de Apel București), dar în urma recursului înaintat de companie,  Înalta Curte de Casație și Justiție a casat cazul și l-a trimis la rejudecare la Curtea de Apel", a spus președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu este de părere că acest caz, în care Consiliul Concurenței a amendat patru companii pentru că au stabilit o înțelegere privind implementarea programului video-loterie în România, a fost simplu și clar, doar că nu a fost bine explicat.

Marea Britanie a depășit pragul de 1 milion de contaminări cu SARS-CoV-2. Boris Johnson a anunțat o nouă perioadă de carantină pentru Anglia: „Stați acasă, protejați NHS și salvați vieți” CITEȘTE ȘI Marea Britanie a depășit pragul de 1 milion de contaminări cu SARS-CoV-2. Boris Johnson a anunțat o nouă perioadă de carantină pentru Anglia: „Stați acasă, protejați NHS și salvați vieți”

„Așteptăm să vedem și motivările pentru deciziile defavorabile nouă. Pierderea procesului a fost însă surprinzătoare, deoarece cazul este aparent foarte simplu. Nu pot explica decât prin faptul că ne-am complicat și nu am explicat noi bine și clar cazul. Avem următoarea situație: un monopolist (Loteria Română, n.r.) a selectat anumite companii, fără licitație, în mod neconcurențial, le-a dat acestora un contract pe termen foarte lung și exclusivitate, blocând astfel piața. Mai mult, statul român nici nu a avut mult de câștigat de aici. În mod autocritic, spun că această situație nu ar fi trebuit să fie greu de explicat. Comisia Europeană ne-a validat cazul și a și intervenit cumva în favoarea noastră în proces, dar se pare că nici ei, nici noi nu am reușit să explicăm foarte bine", a precizat Chirițoiu.

În decembrie 2013, Consiliul Concurenței a sancționat patru companii cu amenzi în valoare totală de 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) pentru că au realizat o înțelegere privind implementarea programului video-loterie în România, prin stabilirea unei obligații de neconcurență în cadrul contractului de credit – furnizor. Obligația de neconcurență prevedea că, pe perioada derulării contractului - 2003-2013, Loteria Română nu avea voie să desfășoare un alt program de video-loterie sau unul similar în cooperare cu alte companii.

Deși au existat oferte primite din partea altor companii privind implementarea unui alt program de video-loterie, clauza de neconcurență cuprinsă în contractul încheiat între cele patru companii a condus la restrângerea concurenței atât pe piața exploatării mașinilor electronice cu câștiguri din România, cât și pe piețele aferente producției/comercializării de echipamente.

Amazon retrage reclamele pentru Black Friday din Franța, din cauza carantinei pentru noul coronavirus CITEȘTE ȘI Amazon retrage reclamele pentru Black Friday din Franța, din cauza carantinei pentru noul coronavirus

Conform legislației din domeniul jocurilor de noroc, Loteria Română deține exclusivitate pentru activitatea de video-loterie, iar restricția cuprinsă în contract a eliminat concurența de pe această piață prin derularea unui singur asemenea program pe o perioadă de 10 ani.

Loteria Română a fost amendată atunci cu 9,01 milioane lei (2,01 milioane euro), Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services cu 5,54 miloane lei (1,23 milioane euro), Intracom SA Holdings cu 1,77 milioane lei (397.163 euro), iar Lotrom cu 512.469 lei (114.375 euro).

În procesul cu Loteria Română, Consiliul Concurenței a câștigat la Curtea de Apel București (CAB). Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a casat cazul și l-a trimis la rejudecare la CAB. Curtea de Apel București a cerut opinia Comisiei Europene, care a susținut, în mare parte, decizia autorității române de concurență.

Preot ortodox, rănit grav prin împușcare la Biserica Buna Vestire din Lyon. Autorul atacului, căutat de poliție CITEȘTE ȘI Preot ortodox, rănit grav prin împușcare la Biserica Buna Vestire din Lyon. Autorul atacului, căutat de poliție

Curtea de Apel București a anulat însă decizia Consiliului Concurenței, care a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Companiile Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services și Lotrom SA au câștigat la CAB. Consiliul Concurenței a făcut recurs la ICCJ care a menținut decizia CAB, autoritatea de concurență pierzând definitiv.

În ceea ce privește Intracom SA Holdings, compania a câștigat la CAB, iar Consiliul Concurenței a făcut recurs la ICCJ, procesul fiind în desfășurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei loteria romana
bogdan chiritoiu
consiliul concurentei amenda
consiliul concurentei procese