BCE: Cererea de credite din partea firmelor din zona euro a scăzut semnificativ

BCE: Cererea de credite din partea firmelor din zona euro a scăzut semnificativ
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2024

Cererea de credite din partea companiilor din zona euro a înregistrat "un declin substanțial" în primul trimestru din 2024, regiunea continuând să fie afectată de costurile ridicate de împrumut, care probabil nu vor fi reduse până la mijlocul anului, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), adăugându-se dovezilor în creștere că majorarea dobânzilor frânează creditarea și creșterea economică, transmit Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Singura veste bună este că în primele trei luni din acest an băncile au redus standardele pentru aprobarea creditelor ipotecare, pentru prima dată de la finalul lui 2021, deși cererea continuă să scadă. În plus, au fost înăsprite mai puțin decât se estima standardele de creditare pentru împrumuturile acordate firmelor, scrie Agerpres.

ANPC: În acest moment, avem o creștere semnificativă a numărului insolvențelor persoanelor fizice CITEȘTE ȘI ANPC: În acest moment, avem o creștere semnificativă a numărului insolvențelor persoanelor fizice

"Ratele mai ridicate ale dobânzilor, investițiile fixe mai scăzute pentru firme și reducerea încrederii consumatorilor extind presiunile asupra cererii de credite. Declinul substanțial al cererii de credite din partea firmelor contrastează cu așteptările băncilor de stabilizare", potrivit BCE.

Oficialii de la Frankfurt analizează astfel de date pentru a determina cât de rapid ar trebui reduse dobânzile. În contextului nivelului redus al inflației, analiștii se așteaptă ca în iunie BCE să înceapă reducerea dobânzilor.

"Cererea mai scăzută de credite din partea companiilor din zona euro sporește riscurile la adresa încetinirii investițiilor în cursul anului. Acesta este un indiciu clar că nu mai trebuie menținută înăsprirea politicii monetare în zona euro", a apreciat Tomasz Wieladek, economist la T. Rowe Price.

La finalul anului trecut, zona euro a evitat recesiunea, iar economiștii se așteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creștere de 0,5%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
credit