BCE presează băncile să fie precaute în privința bonusurilor

BCE presează băncile să fie precaute în privința bonusurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2022

Banca Centrală Europeană sporește presiunile asupra unor bănci pentru a ține sub control bonusurile pe 2022, în contextul temerilor privind înrăutățirea perspectivelor economice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Principalul supervizor al băncilor din zona euro le-a spus recent creditorilor individuali că se așteaptă la reținere în privința plăților variabile și a dividendelor, din cauza îngrijorărilor că actuala criză din energie va duce la falimente. Avertismentele sunt văzute ca o urgență, BCE previzionând în scenariul de bază din 2023 o încetinire mai accentuată în zona euro, susțin sursele.

Apple a obținut în instanță reducerea cu 66% a unei amenzi record. Autoritățile din întreaga Europă s-au luptat pentru a ține în frâu dominația Big Tech printr-o combinație de amenzi și acțiuni CITEȘTE ȘI Apple a obținut în instanță reducerea cu 66% a unei amenzi record. Autoritățile din întreaga Europă s-au luptat pentru a ține în frâu dominația Big Tech printr-o combinație de amenzi și acțiuni

Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informația, scrie Agerpres.

Sporirea presiunilor vine după ce unele bănci din zona euro, inclusiv UniCredit SpA, Commerzbank AG și Deutsche Bank AG, au făcut previziuni optimiste privind rezultatele lor, chiar dacă perspectivele economice sunt afectate de majorarea dobânzilor și de creșterea inflației. De asemenea, creditorii susțin că este puțin probabil să aibă nevoie de provizioane masive, chiar dacă problemele din sectorul energiei afectează Europa.

BCE este îngrijorată că riscurile sunt subestimate de creditori.

"Există o anumită reticență din partea băncilor să se angajeze cu seriozitate în discuții cu autoritățile de supervizare", consideră Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE. Acesta a adăugat: "Europa se confruntă cu un șoc sever macroeconomic, iar autoritățile de supervizare trebuie să fie extrem de precaute".

Anterior, BCE amenințase că va interveni dacă va considera că bonusurile acordate de bănci sunt excesive, în contextul riscurilor economice ridicate.

"Solicităm băncilor individuale să-și revizuiască traiectoriile privind capitalul pentru a include scenarii macroeconomice adverse suficient de prudente și actualizate, în special să includă ipoteze privind recesiunea", a declarat recent Enria.

Oficialul a adăugat: "Aceste traiectorii privind capitalul trebuie să fie folosite de bănci când anunță planuri de distribuire, după un dialog cu echipele lor de supervizare".

Băncile din zona euro tocmai depășiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar perspectivele economice s-au înrăutățit din nou.

În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-și păstra fondurile proprii și a-și folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. Recent, BCE a ridicat interdicția plății dividendelor și a răscumpărării de acțiuni, renunțând la o măsură de criză care a forțat creditorii să-și păstreze capitalul în timpul pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
bănci