BCE vrea să ceară băncilor raportări săptămânale privind lichiditatea, după falimentele recente din SUA și Elveția

BCE vrea să ceară băncilor raportări săptămânale privind lichiditatea, după falimentele recente din SUA și Elveția
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 iul 2023
Banca Centrală Europeană intenționează să înăsprească în mod substanțial modul în care monitorizează lichiditatea după ce falimentele bancare din SUA și Elveția au sporit îngrijorarea cu privire la un risc despre care mai multe autorități de reglementare spun că nu a primit suficientă atenție.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
 
BCE propune ca băncile să raporteze săptămânal date privind rezervele lor de lichiditate, defalcat în funcție de scadență și de tipul de client, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune, pentru Bloomberg.
Valoarea companiilor poloneze de utilități a explodat după ce statul s-a oferit să le preia termocentralele pe cărbune CITEȘTE ȘI Valoarea companiilor poloneze de utilități a explodat după ce statul s-a oferit să le preia termocentralele pe cărbune

Multe bănci și autoritățile de reglementareau fost luate prin surprindere atunci când clienții Credit Suisse și Silicon Valley Bank și-au retras rapid depozitele, ceea ce a determinat BCE să ia în considerare o supraveghere mai atentă, au spus sursele. Măsura reflectă nevoia de mai multe informații, mai degrabă decât îngrijorări acute cu privire la industria bancară, au adăugat acestea.

Falimentele bancare din acest an au arătat cât de repede se pot prăbuși creditorii dacă o schimbare bruscă a percepției îi determină pe clienți să își retragă depozitele. Autoritățile europene de reglementare se întreabă acum dacă au acordat suficientă atenție riscurilor de lichiditate și înăspresc supravegherea în încercarea de a umple lacunele percepute în ceea ce știu despre băncile din jurisdicția lor.
 
Deși BCE a început să împingă băncile să analizeze mai atent lichiditatea la sfârșitul anului 2021, pe măsură ce inflația mai mare a indicat creșterea costurilor de finanțare, mai mulți oficiali de rang înalt au declarat pentru Bloomberg News că încă nu au o imagine completă.
viewscnt
Afla mai multe despre
banci
falimente bancare
bce