Brazilia dă o mare lovitură producătorilor de tractoare

Brazilia dă o mare lovitură producătorilor de tractoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2024

Brazilia produce mai multe culturi agricole ca niciodată și totuși fermierii din această mare putere agricolă își reduc cheltuielile, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru fabricanții de tractoare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Se estimează că veniturile de pe piața braziliană de mașini agricole au scăzut cu 20% în 2023, primul declin anual după 2016 și totodată cel mai amplu din ultimul deceniu, susține asociația de profil Abimaq. Și, mai grav, nu există semne de îmbunătățire, în condițiile în care Abimaq nu se așteaptă la o modificare a vânzărilor în acest an, arată Agerpres.

FOTO Anunț după filmare din dronă - La vară, circulație deschisă până pe A2! CITEȘTE ȘI FOTO Anunț după filmare din dronă - La vară, circulație deschisă până pe A2!

Lipsa de vânzări de mașini agricole este o lovitură pentru constructori precum Deere & Co. și CNH Industrial NV și arată cum fermierii se confruntă cu probleme, chiar dacă sectorul agricol Brazilia și-a extins cota de piață și a devansat SUA din poziția de cel mai mare exportator mondial de porumb. Problema este aceea că fermierii au produs atât de mult porumb și soia boabe încât prețurile au scăzut, astfel că au probleme în a plăti pentru tractoare scumpe la dobânzi mari.

„Nu am cumpărat noi mașini agricole anul trecut și nu cred că voi cumpăra ceva nici în acest an”, spune Endrigo Dalcin, un fermier din regiunea Mato Grosso, care anul trecut a renunțat la ideea de a cumpăra un nou tractor.

FOTO Un smartphone care a căzut de la 5.000 de metri înălțime din Boeingul Alaska Airlines a rămas funcțional CITEȘTE ȘI FOTO Un smartphone care a căzut de la 5.000 de metri înălțime din Boeingul Alaska Airlines a rămas funcțional

Brazilia, o mare putere agricolă care domină clasamentul mondial la o serie de produse alimentare de bază, a fost lovită mai grav comparativ cu alți producători globali de scăderea prețurilor înregistrată pe o mare parte din anul 2023. Prețurile la porumb pe piața fizică au scăzut mai mult în statul brazilian Mato Grosso decât au scăzut în statul american Iowa, cel mai mare producător din SUA. O tendință similară s-a înregistrat la soia boabe.

Lucrurile nu arată prea bine nici în perspectivă. Vremea secetoasă afectează culturile agricole și îi determină pe fermieri să amâne recolta din ultimul sezon până când vor avea suficientă încredere cu privire la producția din acest an.

„Nu vor să vândă pe o piață unde prețurile sunt mici și pur și simplu vor aștepta”, spune Scott Wine, director general la CNH.

TAROM are un nou CEO. Experiență la ABN AMRO BANK, Romtelecom, Telekom Group CITEȘTE ȘI TAROM are un nou CEO. Experiență la ABN AMRO BANK, Romtelecom, Telekom Group

Acesta a adăugat că fermierii care amână să își vândă recoltele „nu au prea mulți bani gheață la îndemână pentru a cumpăra echipamente”.

Grupul american Deere, cel mai mare vânzător mondial de mașini agricole, estimează că în acest an vânzările de tractoare și combine de recoltare vor scădea cu 10% în America de Sud. Cererea venită din partea sectorului industrial din Brazilia s-a redus mai repede decât se preconiza în a doua jumătate a lui 2023, în timp ce vânzările de retail de combine au scăzut cu aproape 25%, iar cele de tractoare mari cu aproape 10%, au precizat directorii de la Deere, cu prilejul unei reuniuni cu jurnaliștii organizată la finele lunii noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
brazilia
tractoare